Wykonanie
Idealny sposób na wykorzystanie
żółtek, których u mnie ostatnio w nadmiarze. Aksamitny w smaku
ajerkoniak każdemu poprawi humor.Składniki na ok. 1 litr i 350 ml:10
żółtek1,5 szklanki
cukru pudru1 puszka (530 g)
mleka skondensowanego słodzonego1 szklanka (250 ml)
wódki lub
spirytusu, jeżeli ktoś lubi mocniejsze trunki
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stale miksując, powoli wlewać
mleko skondensowane. Następnie wlać
alkohol cienkim strumieniem, mieszając masę ręczną trzepaczką, ale nie za szybko, bo może się ściąć.Przelać do karafki lub innego naczynia. Schować do lodówki i odczekać przynajmniej jeden dzień (a najlepiej tydzień), by smaki się przegryzły.
Likier z biegiem czasu gęstnieje.Najlepiej smakuje schłodzony. Przed podaniem wstrząsnąć butelką.Przechowywać w lodówce lub chłodnym, ciemnym miejscu.Na zdrowie!