Wykonanie
Leciutki, delikatny i pełen aromatów sos na bazie świeżej i chudej
piersi z kurczaka. Postawę sosu stanowi polskie pesto z dodatkiem prażonych
ziaren słonecznika,
oleju ze
słonecznika - tłoczonego na zimno - oraz sporej
dawki świeżej zielonej pietruchy i
czosnku. Jego wyrazistość została złamana łagodną i nienachalną pełną
śmietanką. Gorąco polecam zwłaszcza do ulubionego
makaronu.2 garści łuskanego
słonecznika1/4 szkl
oleju ze
słonecznika tłoczonego na zimno4 ząbki
czosnku2 spore pęczki
natki pietruszki4
piersi z kurczaka300 ml
śmietanki 36 %
sólulubiony
makaron-
Słonecznik prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Uwaga trzeba go co jakiś czas podrzucić do góry i przemieszać. W innym wypadku może się zbytnio spalić i zabarwić potrawę na gorzko.-
Słonecznik przekładamy do moździerza. Dosypujemy szczyptę
soli i dokładamy
czosnek (obrany ze skórki). Całość tłuczemy na w miarę gładką masę. Pod koniec dokładamy zieloną
pietruszkę i dolewamy
olej ze
słonecznika. Ucieramy na jednolitą konsystencję.-
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z
solą. Następnie dokładamy polskie pesto i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec dolewamy
śmietanki i zostawiamy na wolnym ogniu do zgęstnienia.-
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mieszamy z sosem i podajemy.- Można jeszcze całość włożyć do piekarnika pod grill, wtedy na wierzchu
zrobi się śliczna, złota skorupka.Smacznego:)