Wykonanie
Zupełnie nie wiem dlaczego do tej
pory nie doceniałam
cukinii w swojej kuchni. Zdałam sobie sprawę z tego, że to dopiero drugie danie przygotowanie z jej wykorzystaniem w moim całym życiu! Postanowiłam to nadrobić i już planuje w głowie kolejne dania z tym pysznym warzywem. Dzisiaj
makaron z
cukinią i
kurczakiem w sosie
śmietanowym chociaż można powiedzieć, że to bardziej sos
serowo-
śmietanowy. Zapraszam bo potrawa wyszła delikatna i bardzo fajna w smaku.Składniki:250 g
makaronu Pappardellepół dużej
cukiniipierś z kurczakaząbek
czosnku2 czubate łyżeczki
serka naturalnego śmietankowego Twój Smak Piątnica200 ml
śmietanki 36 %garść startego
parmezanugarść posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz,
bazyliaMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem i podsmażamy na patelni. W międzyczasie obieramy
cukinię ze skóry i kroimy w cienkie paski/plastry (trochę to ma wyglądać jak
makaron pappardelle :)). Do dosmażonego
mięsa dodajemy
cukinie i mieszamy co jakiś czas przez 5 minut. Następnie dodajemy na patelnie
śmietanę, oraz
serek Piątnicy. Wszystko razem mieszamy. Całość przyprawiamy
solą,
pieprzem , oraz
bazylią. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, ząbek
czosnku przepuszczony przez praskę, oraz
parmezan - podgrzewamy jeszcze 2-3 minutki i ściągamy z gazu.
Makaron wykładamy na talerze, a na niego powstały sos.Smacznego!