ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurczakiem i pęczkiem natki

Makaron z kurczakiem i pęczkiem natki

nazwa

Wykonanie

Chodził za mną taki makaron i chodził. Miałam na niego chęć, ale z braku czasu obchodziłam się smakiem.
W końcu 2 dni temu - doczekałam się :)
Totalnie improwizowałam - niedawno miałam okazję spróbować podobne danie zakupione w pracowym sklepiku i na tej podstawie wymyśliłam coś takiego:
SKŁADNIKI na 2 giga porcje lub 3 zwykłe porcje:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
oliwa z oliwek 15 łyżek (ok 30g)
sól, pieprz i ząbek czosnku
1/2 paczki makaronu (ok 250g)
mały pęczek natki (marketowy - marketowe są małe i mizerne ledwie 4 gałązki na krzyż a bazarkowe dorodne i pachnące)
5-6 gałązek bazylii
30g tartego parmezanu
Zaczynamy od przygotowania mięska: pierś kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy solą , czosnkiem i zostawiamy na około 30 min. Po tym czasie smażymy do ok 10 min z użyciem odrobiny oliwy z oliwek. Ogień należy dostosować tak aby po 10 minutach mięso nadal było jasne - mieso zbyt wysuszone i przysmażone będzie twarde i niesmaczne.
Do zdjętego z ognia mięsa dodajemy drobno posiekaną zieleninę (natka i bazylia) oraz doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dolewamy też resztę oliwy.
Ugotowany makaron przekładamy do naczynia/patelni z mięsem i zieleniną - całość dobrze mieszamy ,a w trakcie mieszania patelnię stawiamy na maleńki ogień (aby mięso , które prawdopodobnie trochę wystygło miało możliwość się przygrzać).
Danie podajemy z pokaźną ilością tartego parmezanu.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/03/makaron-z-kurczakiem-i-peczkiem-natki.html