Wykonanie
Pierś kurczaka w pesto z
bazylii i
orzechów ziemnych z
makaronem tagliatelle i
parmezanemTo jeden z tych przepisów, które przychodzą mi do głowy kiedy kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Główna idea, która mi wtedy przyświeca to szybko i zdrowo. Więc udusiłam
pierś kurczaka w domowym pesto, które ukręciłam w pół minuty z
bazylii,
czosnku,
parmezanu,
oliwy i
orzeszków ziemnych.
Mięso było niesamowicie soczyste i aromatyczne do tego wyśmienity włoski
makaron i obiad okazał się prawdziwym
hitem. Bardzo, bardzo polecam!
Dla 2 osób przygotuj:1 pęczek
bazylii,1 ząbek
czosnku,1/3 szklanki
orzeszków ziemnych1
pierś kurczaka1/2 opakowania
makaronu tagliatelle1 garść startego
parmezanu1/4 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprzWrzuć do blendera
bazylię,
czosnek,
orzeszki ziemne,
oliwę z oliwek, i garść świeżo startego
parmezanu,
sól i
pieprz. Całość zmiksuj na niezbyt gładką masę.Ugotuj
makaron al'dente w osolonej wodzie.
Kurczaka pokrój na kostki o grubości ok 2 cm i wymieszaj go z pesto, tak aby każdy kawałek
kurczaka był nim równo pokryty. Następnie przełóż
mięso na rozgrzaną patelnię razem całym pesto i smaż aż zacznie nabierać złocistych kolorów.Na koniec dodaj ugotowany
makaron i całość wymieszaj. Gotowe danie możesz ustroić
płatkami parmezanu i świeżymi listkami
bazylii. Dobrze jest na koniec dodać nieco świeżo zmielonego
pieprzu. Smacznego!