Kurczakpomarańczowo - imbirowy podawany z ryżem i marchewką w woka. Świeży smak, pełen kolorów i witamin.1 kg pałek z kurczaka1/2 szkl soku pomarańczowego(ważne, aby to był sok świeżo wyciskany, albo z dobrego źródła, nektar będzie gorzki po obróbce termicznej)2 cm świeżego imbiru2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego4-5 marchewek1 cm imbiru1 ząbek czosnku1 łyżeczka miodu1 łyżeczka sosu sojowego1 szkl białego ryżu2 szkl wodysól- Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i wykładamy na formę.- Sok mieszamy z sosem sojowym, startym imbirem i pieprzem. Zalewamy kurczaka i odstawiamy na minimum godzinę.- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C i pieczemy kurczaka przez około godzinę. Co 15 minut przekręcamy udka i podlewamy jej sosem z pieczenia.- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki o grubości 3-4 mm. Do woka wlewamy 1/4 szkl wody i wkładamy marchewki, kiedy woda wyparuje prawie całkowicie, dodajemy starty imbir i czosnek, sos sojowy oraz miód. Smażymy około 1 minuty.- Do garnuszka wsypujemy ryż i zalewamy go wodą. Doprawiamy solą i wstawiamy na mały ogień pod przykryciem. Będzie gotowy po około 15 minutach.Smacznego:)