Wykonanie
Przepis wyjątkowo nieskomplikowany. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne. W mojej wersji to skrzydełka, chociaż
miód i
imbir świetnie pasują również do nóżek czy piersi. Przepis sprawdza się na ciepło, ale z zimnych piersi na drugi dzień można przyrządzić rewelacyjne kanapki. Nie ma nic lepszego niż upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, tym razem pieczemy
kurczaka.1 kg skrzydełek z
kurczaka2 łyżki
sosu sojowego3 cm
imbiru1 łyżka
miodu- skrzydełka dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na trzy części. Najmniejszą część, tę prawie bez
mięsa odkładamy (np. na
wywar)- marynatą nacieramy skrzydełka z
kurczaka i odstawiamy na godzinę- piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy skrzydełka około 1 godzinyJeżeli zdecydujemy się na piersi, to pieczemy je odrobinę krócej i pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). Dopiero na ostatnie 10 minut odkrywamy, żeby pierś się zrumieniła.Smacznego:)