ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczny kurczak miodowo-imbirowy

Błyskawiczny kurczak miodowo-imbirowy

nazwa

Wykonanie

Przepis wyjątkowo nieskomplikowany. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne. W mojej wersji to skrzydełka, chociaż miód i imbir świetnie pasują również do nóżek czy piersi. Przepis sprawdza się na ciepło, ale z zimnych piersi na drugi dzień można przyrządzić rewelacyjne kanapki. Nie ma nic lepszego niż upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, tym razem pieczemy kurczaka.
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
3 cm imbiru
1 łyżka miodu
- skrzydełka dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na trzy części. Najmniejszą część, tę prawie bez mięsa odkładamy (np. na wywar)
- marynatą nacieramy skrzydełka z kurczaka i odstawiamy na godzinę
- piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy skrzydełka około 1 godziny
Jeżeli zdecydujemy się na piersi, to pieczemy je odrobinę krócej i pod przykryciem (np. z folii aluminiowej). Dopiero na ostatnie 10 minut odkrywamy, żeby pierś się zrumieniła.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/03/byskawiczny-kurczak-miodowo-imbirowy.html