ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z melisą i truskawkami

Panna cotta z melisą i truskawkami

nazwa

Wykonanie

W czerwcu na blogu pojawiła się bazyliowa panna cotta z poziomkami i tak bardzo mi posmakowała, że postanowiłam zrobić ją jeszcze raz, ale tym razem w nieco inne wersji smakowej, czyli dziś panna cotta z melisą i truskawkami. Inspiracja Kucharnia .
Czas przygotowania: 4 godziny
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
440 ml śmietanki 30%
2,5 łyżeczki żelatyny
5 gałązek melisy
1/4 filiżanki cukru
1 szklanka truskawek
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Listki melisy siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną melisę, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby śmietanka przeszła melisowym smakiem.
Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Wszystko przecedzamy przez sitko, odciskając dokładnie melisę. Do śmietanki dodajemy 2 łyżeczki posiekanej melisy i przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
Truskawki miksujemy z cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem i podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/panna-cotta-z-melisa-i-truskawkami.html