Wykonanie
Pin It

Oto relacja fotograficzna ze smakowitej i bardzo ciekawej wizyty w fabryce Sante, do której pojechałam w miłym towarzystwie innych blogerów kulinariach. Uwielbiam takie wycieczki, bo można wtedy od podszewki zobaczyć jak powstają nasze ulubione produkty.


Wizyta w fabryce SanteW maju na zaproszenie firmy Sante i Agencji Synertime, wraz z innymi blogerami kuchennym, którzy zjechali z całej Polski, miałam przyjemność uczestniczyć w wycieczce do fabryki Sante, która znajduje się w Sobolewie.Sante znaczy zdrowie - od 1992 roku firma jest wierna misji zawartej w tym słowie, rozwijając filozofię promowania zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.



Firma powstała w roku 1992 z inicjatywy Andrzeja Kowalskiego, którego wspólnikami zostali bracia - Wojciech i Marek Kowalscy. Dziś wspólnikiem jest również pierwszy pracownik firmy Witold Szpak. Firma początkowo zajmowała się sprzedażą parafarmaceutyków,
ziół, produktów zbożowych oraz
ziaren słonecznika,
soczewicy i soi. Pierwszym produktem było
musli "Surówka Piękności Kleopatra".





W kolejnych latach oferta firmy była sukcesywnie rozwijana o produkty zaliczane do grupy zdrowej żywności -
otręby pszenne,
otręby owsiane,
zarodki pszenne, kotlety
sojowe, crunchy,
musli.Następnym krokiem w rozwoju firmy była zawarta w roku 2000 umowa z Alpro, Na jej na mocy firma Sante została wyłącznym dystrybutorem tej
marki w Polsce.Tym samym portfolio Sante zostało uzupełnione o naturalne i zdrowe produkty roślinne (
napoje, desery), będące alternatywą dla produktów zwierzęcych (
mleko,
jogurty).Dziś Sante jest ekspertem żywności funkcjonalnej zatrudniającym ponad 800 osób. Oferta firmy zawiera ponad 200 produktów obejmujących m.in.:
produkty śniadaniowe, produkty
sojowe,
otręby,
kasze i ziarna,
cukier trzcinowy, batony,
ciasteczka owsiane,
sól morską i niskosodową i
masło orzechowe.






Żywność funkcjonalna, której dostarczanie konsumentów jest głównym obszarem działalności firmy Sante powstaje w zakładzie produkcyjnym mieszczącym się w Sobolowie koło Garwolina. Nieruchomość została zakupiona w 2002 roku i z roku na rok była sukcesywnie przekształcana do obecnego, nowoczesnego stanu.Od 2010 roku trwała rozbudowa zakładu w Sobolewie o nową halę, co ma umożliwić firmie zwiększenia mocy produkcyjnej. Pod koniec 2012 roku firma mogła się pochwalić 35 tys. m kw. powierzchni produkcyjnej i magazynowej. Zakład w celu zwiększania mocy produkcyjnych jest rozbudowywany o kolejne powierzchnie magazynowe i produkcyjne. Powierzchnia użytkowa zakładu produkcyjnego Sante w Sobolewie razem z nową halą produkcyjno-magazynową nr 14 wynosi 48 910,00 m2, znajduje się tam 20 nowoczesnych, zautomatyzowanych linii produkcyjnych. W Sobolewie jest zatrudnionych p onad 600 osób.Zakład Sante robi ogromne wrażenie, a pierwsza rzecz, która mnie uderzyła... w nos, to wspaniały zapach
musli.

Po zwiedzaniu fabryki był czas poczęstunek i spotkanie z przedstawicielami Sante, którzy opowiadali nam o historii firmy, jej założeniach, a także planach na przyszłość.Bardzo dziękuję obu firmom za zaproszenie. Fajnie jest zobaczyć co się dzieje z produktem zanim znajdzie się na sklepowej półce. I
mieć pewność, że został wyprodukowany zgodnie z obowiązującymi normami.

W swojej relacji wykorzystałam również zdjęcia Agencji Synertime.