Wykonanie
Jogurt naturalny przyrządzony w domu ma zupełnie inny smak niż ten ze sklepu. Wynika to
między innymi z faktu, że paczkowane
jogurty są zagęszczane
żelatyną i
mlekiem w proszku. Beata Lipov przedstawia prosty sposób na przyrządzenie go w domu i bez konieczności użycia jogurtownicy. Odważcie się i spróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto.
Jogurt to świetny pomysł na samodzielny deser, doskonale sprawdza się też jako dodatek do dań słodkich i słonych.Będziecie potrzebować tylko:2 litrów świeżego tłustego
mleka2 łyżek
jogurtu z żywymi kulturami bakteriiŻywe kultury bakterii, jakich używa się do produkcji
jogurtu, możecie kupić w Mlekomatach, których lista znajduje się np. tutaj: www.mlekomaty.org . Jeśli w Waszej okolicy nie ma żadnego, szukajcie w sklepach internetowych.Beata Lipov prezentuje swoje przepisy na ładny dom i te kulinarne na blogu Lawendowy Dom.