Wykonanie
Pin It
Dziś za oknem znowu letnia pogoda, wyszło słońce i od razu żyć się chce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy
sorbet truskawkowo-
cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy
truskawki ?
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:500 g
truskaweks ok z 2 niedużych
cytryn6 łyż ek
cukru**Ilość
cukru zależy od tego jak słodkie są
truskawki.
Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy po p ękaj ą wł ó kna w
cytrynie wydob ę
dziemy z niej więcej soku.
Truskawki myjemy i odsąc
zamy, kroi my na ćwiartki, pol ewamy
sokiem cytrynowym i zasyp ujemy
cukrem. Dokładnie
miesza my i odstawi amy na min i mum 60 minut. Po tym czasie
truskawki blend ujemy na gładką masę. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
owocową.
Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do
lodów,
truskawki po 60 minutach macerowania wkłada m y do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.Przekładamy do plastikowych pojemniczków na
lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.