ßßß Cookit - przepis na Sorbet truskawkowo-cytrynowy

Sorbet truskawkowo-cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś za oknem znowu letnia pogoda, wyszło słońce i od razu żyć się chce. Taki dzień to doskonały moment, żeby zrobić sobie pyszny domowy sorbet truskawkowo-cytrynowy. Zawiera tylko trzy składniki i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. To co ? Miksujemy i mrozimy truskawki ?
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
500 g truskawek
s ok z 2 niedużych cytryn
6 łyż ek cukru*
*Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki.
Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, a następnie przelewamy wrzątkiem. Rolujemy na desce, gdy po p ękaj ą wł ó kna w cytrynie wydob ę dziemy z niej więcej soku. Truskawki myjemy i odsąc zamy, kroi my na ćwiartki, pol ewamy sokiem cytrynowym i zasyp ujemy cukrem. Dokładnie miesza my i odstawi amy na min i mum 60 minut. Po tym czasie truskawki blend ujemy na gładką masę. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę owocową.
Sorbet kręciłam 30 minut. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, truskawki po 60 minutach macerowania wkłada m y do zamrażarki na 2-3 godziny, a następnie je blendujemy.
Przekładamy do plastikowych pojemniczków na lody, przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 4-5 godzin.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/sorbet-truskawkowo-cytrynowy.html