Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na zieloną bombę witaminowa, czyli
szpinakowy koktajl z
ananasem i
bananem, z dodatkiem odtłuszczonego złotego mielonego lnu. Mielony len zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne
siemię lniane i dzięki temu jest mniej kaloryczny. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Zawiera błonnik pokarmowy,
białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i lignany, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Koktajl delikatnie dosłodziłam
cukrem trzcinowym, jego ilość zależy do tego jak dojrzałe są
banany i
ananas. Natomiast
szpinakowych sceptyków zapewniam, że ten zielony koktajl jest bardzo smaczny i nie czuć w nim
szpinaku :-).W swoim koktajlu wykorzystałam odtłuszczony mielony len firmy Sante . Posiada ona w swojej ofercie ponad 200 produktów,
między innymi, mnóstwo
suszonych owoców, produktów zbożowych,
kasz, nasion i
ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj .
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:1 dojrzały
ananas2
banany200 g
świeżego szpinaku3-4 łyżki
cukru trzcinowego drobnego Sante2 łyżeczki lnu mielonego złotego Sante1,5 szklanki
wody mineralnejWykonanie:
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wykrawamy z niego stwardniały środek, a następnie kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera.
Szpinak dokładnie płuczemy i wrzucamy do blendera.
Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i również wrzucamy do blednera. Dolewamy
wodę, wsypujemy
cukier i mielony len. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy, przelewamy do szklanek i od razu podajemy.