ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem

Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na doskonałe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie wierzycie ? Wcale nie oszukuję :-), ponieważ ciasto jest przygotowane na bazie mąki pszennej razowej, naturalnego jogurtu i niewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. No to co ? Do roboty :-).
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
1 szklanka jogurtu
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
350 g rabarbaru
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
płatki migdałowe
cukier puder do posypania
Składniki:
Rabarbar kroimy w plasterki i posypujemy cukrem.
Składniki na ciasto miksujemy w misce przy pomocy miksera.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Jak ciasto przestygnie zdejmujemy z tortownicy obręcz, a ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/05/jogurtowe-ciasto-na-razowej-mace-z.html