ßßß Cookit - przepis na Ra ra rabarbar w cieście jogurtowym

Ra ra rabarbar w cieście jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Truskawki, truskawki...w pierogach, w cieście, z makaronem...całkowite szaleństwo, w którym zapominam o innych sezonowych cudach. Dziś skusił mnie rabarbar...to ostatnie chwile na wypieki z tym kwaśnym kawałkiem łodygi. Tak mi się go żal zrobiło bo wyglądem nie zachęca i zdecydowanie traci kiedy masz wybrać on (rabarbar) czy one (truskawki). Czyli klasycznie...facet o wartościowym wnętrzu choć mało urodziwy i ona...piękna, urocza i słodka (nie ma wad;)).
Do tego (jak donosi mój mąż), ze względu na kwas szczawiowy, rabarbar może być niebezpieczny. Choć cała sprawa dotyczy liści tej rośliny oznajmił, że zjadł właśnie trzy pierwsze i ostatnie kawałki.
Dodam tylko, że zalicza się on do grupy ludzi "przewrażliwionych".
Ciasto robi się przy tak zwanej okazji i mam tu na myśli powiedzenie mówiące, że coś robi się szybko i łatwo.
Wystarczy, że mamy :
3-4 łodygi rabarbaru
5 jajek
1 szklankę cukru
1 szklankę jogurtu (wybrałam gęsty, typu greckiego)
0,5 szklanki oleju
400 g mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
bułka tarta (1-2 łyżki)
2-3 łyżki cukru do posypania rabarbaru
3-4 łyżki migdałowych płatków
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Zaczynamy od jajek, które rozdzielamy (osobno żółtka i białka). Żółtka ucieramy z cukrem na kogel, mogel, dodajemy do nich jogurt (mieszamy), olej (znów mieszamy) i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(mieszamy na wolnych obrotach). Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy, mieszając tym razem już bardzo delikatnie łyżką.
Rabarbar myjemy, dzielimy na mniejsze (ok. centymetrowe kawałki) i posypujemy cukrem, mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem formy i układamy na nim nasze owoce (to chyba bardziej owoc;)). Na koniec posypujemy migdałami i wkładamy na 30 min. do piekarnika.
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2014/06/ra-ra-rabarbar-w-ciescie-jogurtowym.html