Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu
cytrynowego, zwanego lemon
curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno
cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast,
ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do
lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała do przełożenia
bezy. Przepis na
bezę wkrótce.
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:70 g drobnego
cukru2
żółtka1
białko40 g
masłasok z 1
cytrynyWykonanie:W miseczce umieszcza,y
żółtka,
białko i
cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się
wodą i podgrzewamy nad parą
wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się
cukier. Dodajemy
sok cytrynowy i
masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje.Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów,
lodów, etc.