ßßß Cookit - przepis na Lemon curd, krem cytrynowy

Lemon curd, krem cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała do przełożenia bezy. Przepis na bezę wkrótce.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
70 g drobnego cukru
2 żółtka
1 białko
40 g masła
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje.
Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów, etc.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/02/lemon-curd-krem-cytrynowy.html