Wykonanie
Pin It
Wątróbka... temat nieco kontrowersyjny... ma zarówno swoich zwolenników, mój mąż i ja do nich należymy, jak i zatwardziałych przeciwników, czyli moje córki. Pewnie w Waszych domach jest tak samo, część
wątróbkę uwielbia, część jej w ogóle nie tyka. U nas jadamy głównie
wątróbkę wieprzową lub cielęcą, ale czasami trafi się rarytas, więc dziś zapraszam chętnych na smażoną
wątróbkę z dzika.
Proporcje dla 2-3 osóbCzas przygotowania z moczeniem: 5 godzinSkładniki:700 g wątroby z dzika
mleko do namoczenia
wątróbki2
cebule1
jabłkomąka do obtoczenia
mięsasmalec do smażenia
wątróbkimasło do smażenia
sólpieprzWykonanie:
Wątróbkę wkładamy do naczynia, zalewamy
mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum 4,5 godziny. U mnie z reguły moczy się całą noc.Po upływie tego czasu
mięso wyjmujemy, płuczemy i kroimy w miarę cienkie plastry, żeby szybko się usmażyła.
Wątróbkę tylko
pieprzymy, posolimy ją dopiero po usmażeniu, inaczej będzie twarda.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
jabłko kroimy w ósemki.Na małej patelni rozgrzewamy
smalec i smażymy na nim
cebulę do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Na drugiej małej patelni rozgrzewamy
masło i smażymy na nim kawałki
jabłka.Gdy
cebula i
jabłko będą już prawie gotowe,
wątróbkę obtaczamy dokładnie w
mące i smażymy na patelni na rozgrzanym
smalcu. Gdy będzie przyrumieniona przekładamy ją na drugą stronę. Pod koniec smażenia na wierzchu każdego plastra kładziemy mały kawałek
masła.
Wątróbkę solimy i od razu podajemy, układając na niej
cebulę i
jabłko.