Wykonanie
Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też latem, gdy
buraki są
młode warto je w ten sposób wykorzystać.
Młode buraki pieką się krótko. Można upiec od razu większą ilość, a
potem zmiksować, porcjować i zamrozić.Pieczone
buraki pokrojone w plastry wykorzystuję do sałatki, a
pure do chłodnika . Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone
buraki uwielbiają
sos balsamiczny !eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:Składniki:1 kg surowych czerwonych
burakówkilka gałązek świeżego
tymiankuodrobina
cukruWykonanie:
Buraki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdego
buraka zawijamy w folię aluminiową, posypujemy szczyptą
cukru i układamy łodyżki
tymianku.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczane pakieciki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy, aż
buraki będą miękkie.
Młode buraki pieką się około 40 minut, stare już nieco dłużej, około 60 minut.W czasie pieczenia warto sprawdzić czy są już miękkie. Odwijamy folię i nakłuwamy czymś
ostrym. Ja często po prostu dotykam
buraki goła ręką. Gdy czuję, że są już miękkie, wyciągam je z piekarnika.Gdy
buraki ostygną na tyle, że można je wziąć do ręki, obieramy je ze skórki. Następnie kroimy w plastry i miksujemy w blenderze.