Wykonanie
Słodki i bardzo wartościowy wyciąg z
buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania
syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam
syrop tylko z jednego
buraka a nie kilku na raz.
Składniki:średniej wielkości surowy
burakłyżeczka
cukruBuraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu a ze środka wydrążamy nożem część miąższu. W miejsce miąższu wsypujemy łyżeczkę
cukru i nakrywamy wierzchnim plasterkiem. Odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej ( im cieplej tym szybciej naciągnie sok ale nie ogrzewamy go specjalnie).Jeśli chcemy uzyskać większą ilość (dla kilku osób) to lepiej
buraki obrać, pokroić w plastry i wymieszać w słoiku z kilkoma łyżkami
cukru.
Syrop najlepiej zużyć w ciągu 2 dni. Jednorazowa dawka to jedna lub dwie łyżki.