ßßß Cookit - przepis na syrop z buraka

syrop z buraka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Słodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy jest świeży i właśnie dlatego nastawiam syrop tylko z jednego buraka a nie kilku na raz.
Składniki:
średniej wielkości surowy burak
łyżeczka cukru
Buraka dokładnie myjemy i wycieramy. Odcinamy plasterek z wierzchu a ze środka wydrążamy nożem część miąższu. W miejsce miąższu wsypujemy łyżeczkę cukru i nakrywamy wierzchnim plasterkiem. Odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej ( im cieplej tym szybciej naciągnie sok ale nie ogrzewamy go specjalnie).
Jeśli chcemy uzyskać większą ilość (dla kilku osób) to lepiej buraki obrać, pokroić w plastry i wymieszać w słoiku z kilkoma łyżkami cukru. Syrop najlepiej zużyć w ciągu 2 dni. Jednorazowa dawka to jedna lub dwie łyżki.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/05/syrop-z-buraka.html