Wykonanie
Składniki:3
żółtka330 ml
śmietany 30%400 ml
mleka80 g
cukruMieszanka owocowa350 g
rabarbaru200 g
truskawki kaszubskiej100 g
cukru2 łyżki
wodyWykonanie:Miskę do robienia
lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej.Obydwie masy potrzebne do zrobienia
lodów muszą być dobrze schłodzone.W misce ucieramy
żółtka z
cukrem, aż do uzyskania puszystej masy.Do garnka wlewamy
mleko i
śmietankę. Gotujemy na niedużym ogniu, aż do wrzenia.Masę
żółtkową wlewamy, cały czas mieszając, do
mleka. Podgrzewamy na małym ogniu w dalszym ciągu mieszając raz na jakiś czas. Masa powinna lekko zgęstnieć i delikatnie oblepiać łyżkę. Nie można doprowadzić jej do wrzenia, bo się zważy. Garnek zdejmujemy z kuchenki, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.W międzyczasie możemy przygotować
owoce.
Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki, a
truskawki na ćwiartki.Na patelnię wsypujemy
cukier i dodajemy do niego
wodę. Wszystko podgrzewamy na średniej mocy, nie mieszając. Gdy
cukier się rozpuści zwiększamy moc i gotujemy, aż
cukier się skarmelizuje. Wtedy wrzucamy do niego
owoce w kawałkach, mieszamy i gotujemy do momentu kiedy płyn odparuje i otrzymamy
owoce w karmelowym
syropie. Patelnię zdejmujemy z kuchenki, studzimy i wkładamy do lodówki.Misę do lodówki wyjmujemy z zamrażarki, wlewamy do niej masę
mleczną.
Lody kręcimy około 60 minut, po 20 - 30 minutach dodajemy do
lodów masę
owocową i kręcimy dalej.Gotowe
lody przekładamy do pojemnika i mrozimy przez 6-7 godzin.