Wykonanie
środa, 15 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Domowe
lody rabarbarowePyszne, domowe
lody na prawdziwej
śmietance. Gęste i kremowe tuż po ukręceniu w maszynce do
lodów. Nie potrzebują nawet dodatkowego zamrażania. Jeśli jednak lubicie bardziej zmrożone, możecie przełożyć je do plastikowego pojemnika i włożyć na 0,5-1 godzinę do zamrażarki. Pomimo dużej ilości
rabarbaru nie są kwaśne. Wyraźny smak
śmietanki sprawia, że są naprawdę smaczne. Polecam.Składniki:300 ml
śmietanki 30%350 ml
mleka 3,5%150 g
cukru3 duże
żółtkadodatkowo:0,5 kg
rabarbarucukier do smaku4 łyżki
wody lub
herbaty z dzikiej róży lub hibiskusa
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe plasterki. Wkładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki
cukru i podlewamy
wodą lub naparem z dzikiej róży. Dusimy, często mieszając, aż
rabarbar zacznie się rozpadać i odparuje prawie cały sok. Próbujemy i jeśli uznamy, że
rabarbar jest zbyt kwaśny dodajemy jeszcze
cukru do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.W osobnym garnku mieszamy
mleko ze
śmietanką. Podgrzewamy, aż się zagotuje.
Żółtka ucieramy z
cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy do
żółtek gorące
mleko, cały czas mieszając. Stawiamy garnek z powrotem na małym ogniu i podgrzewamy, aż masa
mleczno-
żółtkowa lekko zgęstnieje (ale nie doprowadzamy jej już do wrzenia). Odstawiamy garnek do całkowitego wystudzenia masy, a następnie chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. W lodówce masa jeszcze stężeje.Następnego dnia przekładamy masę do maszynki do
lodów i włączamy ją na 30-40 minut. Pod koniec dodajemy uduszony
rabarbar. Możemy zostawić trochę, aby ozdobić nim gotowe
lody.Smacznego!