ßßß Cookit - przepis na Domowe lody rabarbarowe

Domowe lody rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

środa, 15 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Domowe lody rabarbarowe
Pyszne, domowe lody na prawdziwej śmietance. Gęste i kremowe tuż po ukręceniu w maszynce do lodów. Nie potrzebują nawet dodatkowego zamrażania. Jeśli jednak lubicie bardziej zmrożone, możecie przełożyć je do plastikowego pojemnika i włożyć na 0,5-1 godzinę do zamrażarki. Pomimo dużej ilości rabarbaru nie są kwaśne. Wyraźny smak śmietanki sprawia, że są naprawdę smaczne. Polecam.
Składniki:
300 ml śmietanki 30%
350 ml mleka 3,5%
150 g cukru
3 duże żółtka
dodatkowo:
0,5 kg rabarbaru
cukier do smaku
4 łyżki wody lub herbaty z dzikiej róży lub hibiskusa
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe plasterki. Wkładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki cukru i podlewamy wodą lub naparem z dzikiej róży. Dusimy, często mieszając, aż rabarbar zacznie się rozpadać i odparuje prawie cały sok. Próbujemy i jeśli uznamy, że rabarbar jest zbyt kwaśny dodajemy jeszcze cukru do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
W osobnym garnku mieszamy mleko ze śmietanką. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Żółtka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy do żółtek gorące mleko, cały czas mieszając. Stawiamy garnek z powrotem na małym ogniu i podgrzewamy, aż masa mleczno-żółtkowa lekko zgęstnieje (ale nie doprowadzamy jej już do wrzenia). Odstawiamy garnek do całkowitego wystudzenia masy, a następnie chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. W lodówce masa jeszcze stężeje.
Następnego dnia przekładamy masę do maszynki do lodów i włączamy ją na 30-40 minut. Pod koniec dodajemy uduszony rabarbar. Możemy zostawić trochę, aby ozdobić nim gotowe lody.
Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/lody-przepisy/domowe-lody-rabarbarowe