ßßß Cookit - przepis na Lody truskawkowo - rabarbarowe (bez jajek)

Lody truskawkowo - rabarbarowe (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Lody, lody dla ochłody. Tym razem wersja bez jajek, na mleku skondensowanym.
Źródło: Raz a dobrze .
Składniki na ok. 1,3 l lodów:
350 g truskawek
250 g rabarbaru
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
250 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
350 g (3/4 puszki) mleka skondensowanego słodzonego, schłodzonego
Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i dusić z cukrem oraz wodą do miękkości. Wystudzić.
Następnie zmiksować razem z truskawkami za pomocą blendera na gładka masę. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.
Owoce połączyć z mlekiem skondensowanym oraz dokładnie wymieszać z kremówką. Schłodzić w lodówce, a następnie przelać do maszynki do lodów i uruchomić ją na 25-30 minut, aż lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili, gdy będą potrzebne.
Lody można również przygotować bez maszynki do lodów. Masę przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie kilkakrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/06/lody-truskawkowo-rabarbarowe-bez-jajek.html