Wykonanie
Lody,
lody dla ochłody. Tym razem wersja bez
jajek, na
mleku skondensowanym.Źródło: Raz a dobrze .Składniki na ok. 1,3 l
lodów:350 g
truskawek250 g
rabarbaru1 łyżka
cukru3 łyżki
wody250 ml
śmietany kremówki 36 %, schłodzonej350 g (3/4 puszki)
mleka skondensowanego słodzonego, schłodzonego
Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i dusić z
cukrem oraz
wodą do miękkości. Wystudzić.Następnie zmiksować razem z
truskawkami za pomocą blendera na gładka masę. W razie konieczności przetrzeć przez sitko.
Owoce połączyć z
mlekiem skondensowanym oraz dokładnie wymieszać z kremówką. Schłodzić w lodówce, a następnie przelać do maszynki do
lodów i uruchomić ją na 25-30 minut, aż
lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili, gdy będą potrzebne.
Lody można również przygotować bez maszynki do
lodów. Masę przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie kilkakrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki
lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: