Wykonanie
Najlepsza jaką do tej
pory jadłam :) Ten przepis jest już ze mną kilka długich lat, nie jestem pewna, ale chyba znalazłam go u Asi z Kwestii Smaku.
Tarta wychodzi zawsze, dodatkowo wygląda ładnie, a smakuje wybornie! :) Nie wymaga od nas wiele czasu, więc... ma same plusy! : )
tarta z zielonym pestoPotrzebujemy:- 1op gotowego
ciasta francuskiego (Lidl),- 2op (ok. 200g)
sera Camembert,- 2 kulki
mozzarelli,- 0 , 5 słoiczka czerwonego (lub zielonego) pesto,- 2
pomidory,- 1
cebula,-
zioła prowansalskie,-
sól,-
pieprz.
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obciążyć je i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 10 - 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 10min.W międzyczasie
sery pokroić w plastry,
pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w plastry,
cebulkę drobno posiekać.Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować czerwonym pesto, ułożyć naprzemiennie plastry
camembert i
mozzarelli, rozłożyć
pomidory, posypać
cebulą, oprószyć
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Włożyć do piekarnika na 7 - 10min. Po wyjęciu udekorować listkami
bazylii.Jeśli chcemy tartę przygotować wcześniej robimy wszystko zgodnie z powyższym, ale ostatni raz do piekarnika wkładamy dopiero przed samym podanie - 160st ok 10min, tak by
tarta się przygrzała, a
sery roztopiły.
tarta z czerwonym pesto