ßßß
tarta z zielonym pestoPotrzebujemy:- 1op gotowego ciasta francuskiego (Lidl),- 2op (ok. 200g) sera Camembert,- 2 kulki mozzarelli,- 0 , 5 słoiczka czerwonego (lub zielonego) pesto,- 2 pomidory,- 1 cebula,- zioła prowansalskie,- sól,- pieprz.Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obciążyć je i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 10 - 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 10min.W międzyczasie sery pokroić w plastry, pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w plastry, cebulkę drobno posiekać.Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować czerwonym pesto, ułożyć naprzemiennie plastry camembert i mozzarelli, rozłożyć pomidory, posypać cebulą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włożyć do piekarnika na 7 - 10min. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii.Jeśli chcemy tartę przygotować wcześniej robimy wszystko zgodnie z powyższym, ale ostatni raz do piekarnika wkładamy dopiero przed samym podanie - 160st ok 10min, tak by tarta się przygrzała, a sery roztopiły.
tarta z czerwonym pesto