ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wyszło pyszne! Wilgotne, słodkie z kwaskowatą nutą rabarbaru. Mmm... na pewno do powtórzenia :) Jak tylko go spróbowałam, żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji ;) Polecam :) Przepis z Kuchni Doroty :)
Potrzebujemy (forma 24x24cm): na ciasto:
- 1,5szkl mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1szkl jogurtu greckiego,
- 1szkl cukru,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 3 jajka,
- 0,5szkl oleju rzepakowego,
- szczypta soli, na wierzch:
- 200g rabarbaru,
- 200g truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- skórka otarta z 1 małej cytryny.
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przekroić na pół i wrzucić do miski. Rabarbar obrać i pokroić na 2 - 3cm kawałki i dodać do truskawek. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, dodać do truskawek i rabarbaru. Zasypać cukrem i odstawić.
Do miski wlać jogurt, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Pojedynczo wbijać jajka cały czas mieszając. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Wlać olej i wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto. Na wierzch ułożyć owoce (łącznie z sokiem powstałym z truskawek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st. Piec do suchego patyczka - u mnie 35min w 175st., a kolejne 10min w 160st, gdyż środek nie chciał się dopiec. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://niby-nic.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami.html