Wykonanie
Wyszło pyszne! Wilgotne, słodkie z kwaskowatą nutą
rabarbaru. Mmm... na pewno do powtórzenia :) Jak tylko go spróbowałam, żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji ;) Polecam :) Przepis z Kuchni Doroty :)Potrzebujemy (forma 24x24cm): na ciasto:- 1,5szkl
mąki pszennej,- 1,5 łyżeczki (płaskie)
proszku do pieczenia,- 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej,- 1szkl
jogurtu greckiego,- 1szkl
cukru,- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią,- 3
jajka,- 0,5szkl
oleju rzepakowego,- szczypta
soli, na wierzch:- 200g
rabarbaru,- 200g
truskawek,- 2 łyżki
cukru,- skórka otarta z 1 małej
cytryny.
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przekroić na pół i wrzucić do miski.
Rabarbar obrać i pokroić na 2 - 3cm kawałki i dodać do
truskawek.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, dodać do
truskawek i
rabarbaru. Zasypać
cukrem i odstawić.Do miski wlać
jogurt,
cukier i
cukier waniliowy. Wymieszać. Pojedynczo wbijać
jajka cały czas mieszając. Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
sól. Wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Wlać
olej i wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto. Na wierzch ułożyć
owoce (łącznie z
sokiem powstałym z
truskawek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st. Piec do suchego patyczka - u mnie 35min w 175st., a kolejne 10min w 160st, gdyż środek nie chciał się dopiec. Wystudzić. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.