Wykonanie
Kolejny przepis od Pana Szefa :) Fajny pomysł na przystawkę. Smak bardzo ciekawy, niespodziewany. Upieczcie dobrze
buraka - to ważne... :)Potrzebujemy:- 1
buraka,- łyżka
soku z cytryny,- łyżka
oliwy,- mały kawałek
fety,-
cebula czerwona,-
słonecznik łuskany,- ziarna
kminu,-
sól,-
pieprz.Nieobranego
buraka włożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do piekarnika na ok. godzinę (czas zależny od wielkości
buraka - przynajmniej 50min) w 180st.Gdy
burak będzie gotowy, wystudzić go i obrać. Pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.W filiżance rozmieszać
oliwę i
sok z cytryny. Posmarować pędzelkiem
buraka.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Posypać plasterki
buraka. Oprószyć małymi kawałkami
sera feta oraz
solą i
pieprzem.Na patelni podprażyć ziarna
kminu i
słonecznika.Posypać carpaccio. Ozdobić
zieleniną.