Wykonanie


SKŁADNIKI:4 duże
pieczarki, najczęściej w sklepach pakowane po 6 sztuk4 łyżeczki kremowego
serka topionego MSM
Mońki20 nasion
bobu (po 5 na
pieczarkę)4 plasterki
sera morskiego MSM
Mońki12
suszonych pomidorków koktajlowych
Jarmuż do smaku i dekoracji :)

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki umyć. Jeżeli trzeba to obrać. Sposób na obierani
pieczarek znajdziesz u niesamowitej OlgiSmile (klik) i (klik). Umyte i osuszone
pieczarki wysmarować od środka
serkiem topionym, ułożyć ugotowany i obrany
bób. Na górę przykryć plastrami
sera. Na wierzch dodać
pomidorki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu udekorować
jarmużem.

Morski MSM
Mońki należy do rodziny
serów dojrzewających typu holenderskiego. Przez smakoszy ceniony jest za lekko pikantny smak. Charakteryzuje się miękkim, sprężystym miąższem usianym niewielkimi oczkami o nieregularnym kształcie. Zarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że
Ser Morski MSM
Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma
sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać.Źródło: Klik


Bób (znany również jako
fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Uprawia się go od ponad 5 tys. lat; o
bobie wspomina nawet Biblia.Nasiona
bobu znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone
masłem lub zrumienioną bułeczką.
Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z
czosnkiem i
pomidorami, dobrze komponuje się z
kminkiem lub
imbirem. Kupując świeży
bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży
bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torbie.
Bób warto włączyć do diety nie tylko ze względu na walory smakowe i właściwości odżywcze, ale również lecznicze. W medycynie ludowej
bób wykorzystywano m.in. w leczeniu trudno gojących się ran, ropni i owrzodzeń, a także przy biegunkach. Dziś wiadomo również, że ma on działanie odkwaszające, antyrakowe, może przeciwdziałać anemii. Jak
bób oddziałuje na nasze zdrowie? Oto kilka przykładów.
Bób wspomaga odchudzanie – jest niskokaloryczny, ale pożywny
Bób to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego
bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy. Oprócz
białka,
bób zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk).
Bób to również świetne źródło tak ważnego w każdej, nie tylko odchudzającej, diecie błonnika (100 g
bobu zawiera go ok. 5,8 g; wg zaleceń WHO, dzienne zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej wynosi ok. 20–40 g). Obecność błonnika w
bobie sprawia, że jedzenie tego warzywa zapewnia uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Bób obniża poziom
cukru we
krwiDzięki sporej ilości błonnika
bób nie tylko wspomaga odchudzanie. Produkt ten powinien znaleźć się również w diecie osób, zagrożonych lub chorujących na cukrzycę. Błonnik wykazuje bowiem działanie obniżające stężenie glukozy we
krwi. Dodatkowo
bób ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu stężenie
cukru we
krwi wzrasta nie gwałtownie a stopniowo.
Bób zapobiega zakwaszeniu organizmuZwiązki obecne w ziarnach
bobu (w tym m.in. wapń, sód, potas i magnez) sprawiają, że warzywo to działa alkalizująco (zasadotwórczo). Spożywanie go pomoże więc uniknąć zakwaszenia organizmu. Inne produkty odkwaszające to np.
cukinia,
szpinak i
truskawki. Zakwaszająco działają np. spożywane w nadmiarze
mięso,
wędliny,
słodycze,
sery czy
kawa. Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową (czyli nie dopuścić do zakwaszenia), w codziennym menu powinno znaleźć się ok. 80 proc. żywności o działaniu alkalizującym i 20 proc. kwasotwórczej.
Bób chroni przed
rakiem jelita grubegoAntynowotworowe działanie
bobu wynika z obecności lektyny (rodzaj
białka). Już kilkanaście lat temu brytyjscy naukowcy wykazali, że związek ten, wnikając w błonę śluzową jelita, uniemożliwia powstanie komórek
rakowych i hamuje rozmnażanie już zmutowanych. Zdaniem ekspertów, częste spożywanie
bobu może więc zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego, jednego z najczęściej spotykanych nowotworów złośliwych.Źródło: KLIK