Wykonanie

SKŁADNIKI NA KLUSKI:500 g
mąki tortowejpół łyżeczki
soli3 łyżki
ksylitolu15-20 g świeżych
drożdżypółtorej szklanki ciepłego
mleka2 łyżki
masła2
jajkaPRZYGOTOWANIE:Najpierw rozpoczynamy od przyrządzenia rozczynu z
drożdży. W misce lub innym naczyniu należy roztopić
drożdże w ciepłym
mleku.
Potem dodajemy do nich 4 płaskie łyżki
mąki tortowej, szczyptę
soli oraz pół łyżeczki
ksylitolu. Miskę z rozczynem musimy zakryć jakąś ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia [tak na około 10-15 minut]. Gdy ciasto już odpowiednio urośnie to do miski/naczynia należy wsypać pozostałą porcję
mąki, dodać
jajka i resztę
ksylitolu. Od tego momentu musimy wyrabiać ciasto. Po upływie kilku chwil dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy dalej. Wyrabiamy tak długo aż ciasto nie zacznie nam swobodnie odchodzić od miski/naczynia. Sytuacje podczas wyrabiania są rożne. Jeśli ciasto za rzadkie to dodajcie jeszcze troszkę
mąki, zaś gdy zbyt twarde to odrobinę
mleka. Miskę/naczynie należy ponownie zasłonić ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Wielkość ciasta musi się podwoić !!!Wreszcie gdy nasze ciasto będzie już gotowe, zabierzmy się za posypanie rąk
mąką i zacznijmy formować kluski, które wielością będą przypominały małe pączki.
Potem należy je wyłożyć na ścierkę oprószoną
mąką i ponownie je przykryć, ponieważ nadal będą rosnąć. Do dużego garnka nalać
wodę, nałożyć durszlak. Gdy
woda się zagotuje, nakładać kluski do durszlaka i delikatnie przykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!.

SKŁADNIKI NA SOS:3 skrzydełka z
kurczakadwie i pół szklanki
wody1 bulionetka do dań duszonych z
kurczaka1
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiego1 płaska łyżka
kurkumy1 łyżeczka mielonego
imbiru1 płaska łyżeczka mielonej
musztardyświeżo zmielony
pieprz1 płaska łyżka
mąki z
amarantusa1 łyżka
śmietany 10%PRZYGOTOWANIE:W garnuszku zagotować skrzydełka z dodatkiem bulionetki, liści, ziela i
kurkumy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy
mięsko na skrzydełkach będzie bardzo miękkie należy wyjąc je oraz liścia i ziele. Dodajemy pozostałe
przyprawy. Ja użyłam blendera do zmiksowania.
Śmietanę wymieszałam z
mąką i ostudzoną mała chochelką
wywaru. Dodałam do garnuszka i ponownie zmiksowałam blenderem.




