Wykonanie
Co drugi tydzień w piątek na pobliski ryneczek przyjeżdża samochód ze świeżymi
rybami. Kolejka się ustawia, gdy Pan jeszcze rozkłada stoły.Nie ma się jednak co dziwić, bo tak pięknych i świeżych ryb nie uświadczysz w żadnym rybex-ie czy markecie.Ceny też przystępne, więc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże
śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni.
Składniki :_______________________1 kg
świeżych śledziolej do smażenia
mąka do panierowania2
jajka3/4 szklanki
mleka6 łyżek
mąkisól i
pieprz o smaku1 łyżeczka
przyprawy do ryb kamis
Przygotowanie:_______________________
Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić
jajka i dokładnie roztrzepać,dodać
wodę,
mąkę i
przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę.
Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z
olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione
sokiem z cytryny z
pieczywem i ulubioną surówką.
Smacznego.