Wykonanie
            Kapuśniak, to jedna z zup w moim niedługim zupowym jadłospisie, które chętnie zjadam.Nie wiem czym jest to spowodowane. Choć Mama twierdzi, że to za sprawą 
kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale 
ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;)

Składniki:0,7 kg 
żeberek wieprzowychgarść 
suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor0,5 kg 
kiszonej kapusty ( u nas domowa )0,5 kg zszatkowanej 
słodkiej kapusty1 mała 
marchewka1 średni 
ziemniak1 małą 
cebulapół łyżeczki 
majeranku1 
liść laurowy3 ziarenka 
ziela angielskiego1 ząbek 
czosnku
Wykonanie:Do garnka wlać ok 1,5 l zimnej 
wody, dorzucić 
liście laurowe, 
ziele angielskie, 
cebulę i 
marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte 
grzyby.Gdy 
woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję 
żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę 
ziemniaka, 
sól i 
pieprz, gotować kolejne 10 minut. Dorzucić 
kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić 
majerankiem i wyciśniętym przez praskę 
czosnkiem.Podawać!Smacznego :)