Wykonanie
Kapuśniak, to jedna z zup w moim niedługim zupowym jadłospisie, które chętnie zjadam.Nie wiem czym jest to spowodowane. Choć Mama twierdzi, że to za sprawą
kapusty, którą uwielbiam pod każdą postacią, odpowiadam ok.... ale
ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;)
Składniki:0,7 kg
żeberek wieprzowychgarść
suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor0,5 kg
kiszonej kapusty ( u nas domowa )0,5 kg zszatkowanej
słodkiej kapusty1 mała
marchewka1 średni
ziemniak1 małą
cebulapół łyżeczki
majeranku1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego1 ząbek
czosnkuWykonanie:Do garnka wlać ok 1,5 l zimnej
wody, dorzucić
liście laurowe,
ziele angielskie,
cebulę i
marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte
grzyby.Gdy
woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję
żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę
ziemniaka,
sól i
pieprz, gotować kolejne 10 minut. Dorzucić
kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić
majerankiem i wyciśniętym przez praskę
czosnkiem.Podawać!Smacznego :)