ßßß Cookit - przepis na Grzybki marynowane w korzennej zalewie na Boże Narodzenie

Grzybki marynowane w korzennej zalewie na Boże Narodzenie

nazwa

Wykonanie

Grzybki marynowane w świątecznej szacie Bożego Narodzenia już powędrowały do spiżarni.Niby niewiele różnią się od pozostałych, ale jednak trochę tak. Dodaję bowiem do nich poza tradycyjnym zielem angielskim, czy liściem laurowym kilka przypraw, takich jak: goździki, jałowiec czy imbir, których w pozostałych słoiczkach nie znajdziecie. Dzięki nim grzybki nabierają specyficznego smaku i cudownie się komponują ze Świątecznymi smakami.
Składniki: ( u mnie 6 słoików)
2 kg małych jędrnych podgrzybków
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
1 cebula
kilka plastrów marchewki
0,5 łyżeczki goździków
1/2 korzenia imbiru
6 liści laurowych
kilka ziarenek jałowca
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowane oczyszczone grzyby wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 20 minut. Odcedzić.
Składniki na zalewę tj: wodę, ocet, cukier i sól zagotować.
Do umytych, wytartych do suchości słoików na dno położyć po grubym plasterku cebuli, marchewki i imbiru, 3-5 ziarenek jałowca, pieprzu, goździków, i po 1 liściu laurowym.Napełnić grzybami i dopełnić zalewą.
Słoiki pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania wody.Wyjąć i ustawić do góry dnem aż do wystygnięcia. Smacznego :)
Ciekawostka:
Pomimo, że grzybki marynowane stanowią wspaniałą zakąskę, nie powinno się ich łączyć z alkoholem. Ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie soków trawiennych, a co za tym idzie, jeszcze dłużej zalega w żołądku.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2013/10/grzybki-marynowane-w-korzennej-zalewie.html