Chianti, bekon i ser parmezan to trzy składniki, z których możemy przygotować ciekawe smakowo danie.Dla smakoszy pasty proponuję dziś smaczne danie makaronowe.Danie przygotowane bez większego wysiłku, sycące i pyszne. Tak w skrócie można opisać ten przepis.Makaron gotowany w czerwonym winie jest po prostu fenomenalny.Smak jest bardzo intensywny, tym bardziej, że do gotowania makaronu użyłam włoskiego i czerwonego wina Chianti.Zapraszam ;-)Składniki dla 2 osób:200 g makaronu spaghetti500 ml czerwonego wina Chianti250 m wody70 g sera parmigiano100 g bekonu w plastrach2 +1 łyżki oliwy2 ząbki czosnkupietruszkasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Mieszamy wino z wodą. Zawsze musi być 2/3 wina + 1/3 wody.W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron przez minutę i odcedzamy.Bekon kroimy na małe kawałki. Smażymy na patelni z jedną łyżką oliwy.Odsączamy bekon z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Wlewamy na osobną patelnię 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek i pietruszkę.Smażymy 2-3 minuty, następnie zalewamy winem i wodą.Gotujemy aż wino będzie wrzało.Gdy wino już będzie wrzało, dodajemy makaron i sól(2/3 soli z tego co zawsze dodajemy do wody gdy gotujemy makaron).Gotujemy makaron aż sos zgęstnieje i makaron będzie al dente.Dodajemy bekon i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Posypujemy zestruganym serem parmigiano.Natychmiast podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)