ßßß
Składniki na 20 -30 arancini:2 jajka50 g masła250 ml mleka670 g mąki10 g drożdży instantskórka z 3 pomarańczy200 g + 60 g cukrudżem z pomarańczyolej do smażeniakolorowa posypkaPrzygotowanie:Mieszamy 200 g cukru ze startą skórką z 3 pomarańczy.
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy, by zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy przez sitko.Do wyrabiania ciasta używam malaksera. Wsypujemy do miski malaksera mąkę, dodajemy 60 gramów cukru, jajka, masło i na samym końcu dodajemy drożdże z mlekiem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Mieszamy ciasto ok 20 min, które formujemy w kulę.Przekładamy do natłuszczonej miski, zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na co najmniej dwie godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 2 równe części.
Podzieliłam na dwie części, bo chciałam zrobić eksperyment też z dżemem pomarańczowym, którego nie ma w typowym przepisie regionu Marche.Eksperyment wyszedł. Można śmiało robić.Każdą część rozwałkujemy na prostokąt o grubości około pół centymetra.
Na jednym rozprowadzamy połowę startej skórki pomarańczowej z mieszanką cukru.
Na drugim arkuszu smarujemy najpierw dżemem,
następnie rozprowadzamy resztę startej skórki pomarańczowej z mieszanką cukru.
Następnie zawijamy w rolady, starając się stworzyć bardzo mocne rolki, pozostawiając końce na spodzie.
Kroimy rolady w plastry o szerokości 1 cm i pozostawiamy na pół godziny aż ciasto trochę urośnie.
Smażymy kilka na raz krętlików w głębokim oleju, z każdej strony, aż będą lekko złote, obracając widelcem.Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia a nie ręcznikiem papierowym aby zapobiec przyklejaniu się do klasycznego papierowego ręcznika. Zostawiamy aż przestygną.Posypujemy kolorową posypką.Najlepiej smakują jeszcze gorące.Aby były lżejsze możemy również je piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, zamiast smażenia.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)