Wykonanie
Scroll down for EnglishChociaż lato powoli ucieka, ja jeszcze chcę się cieszyć jego ostatnimi namiastkami.Zatem zapraszam na pyszny
makaron po sycylijsku z udziałem świeżych
pomidorków.
Składniki dla 2 osób:500 gr świeżych
pomidorków3 łyżki
sera ricotta3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
cukru1 ząbek
czosnek1
chiliPrzygotowanie:Na początku chciałam Wam powiedzieć, że jak chcecie to możecie dać więcej
pomidorów, zależy od waszego gustu. Smaki sami później wypracowujecie. Najważniejsze, żeby były to
pomidory dojrzałe.Wstawiamy osoloną
wodę na
makaron, wsypujemy
makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia. W czasie, kiedy gotuje się
woda, myjemy dokładnie
pomidory. Wkładamy do miski. Na czubku każdego z nich nacinamy nożem krzyżyk. Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2 min i odcedzamy.
Zalewamy teraz parę minut zimną
wodą, w ten sposób skóra odejdzie prawie sama.
Usuwamy skórę z
pomidorów, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę(dzięki sparzeniu nie sprawi nam to trudności). Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy zgnieciony ząbek
czosnku i dodajemy posiekane
chili (trzeba uważać, aby smażony
czosnek nie był smażony długo i na zbyt silnym ogniu).
Gdy
czosnek się zeszkli dodajemy
pomidory, doprawiamy
solą i gotujemy aż zmiękną.
Ja dodaje mała łyżeczkę
cukru, w ten sposób odchodzi od nich gorycz. Odcedzamy
makaron i łączymy z sosem. Na samym końcu dodajemy
ricottę, mieszamy i ściągamy z ognia. Mieszamy i dzielimy na talerze. Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionSicilian pastaIngredients for 2 people:500 gr fresh tomatoes3 tablespoons
ricotta cheese3 tablespoons
olive oil1 teaspoon of sugar1 clove of garlic1
chiliPreparation:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes. To peel, dip a few tomatoes at a
time in boiling water for about half a minute. In a pan heat some
olive oil and add the garlic and the
chili. Bake until garlic is
very translucent, add the tomatoes. Boil the tomatoes until the sauce becomes gestures. Drain pasta and mix with tomatoes. At the end add the
ricotta, mix.
Serve immediately. Share the plates.