Wykonanie
Są takie dni, że nie mamy ani pomysłu na żarcie, ani czasu, aby je przygotować, ani nawet ochoty aby je zrobić. Ten
makaron wydaje się być idealny na takie chwile. Robi się dosłownie w 5 minut, z niczego. Potrzeba nam tylko klusek i dwóch puszek. No i troszkę prostych przypraw. Potrawa wychodzi naprawdę bardzo smaczna, aż trudno uwierzyć, że jej przygotowanie zabiera tak niewiele czasu.Przepis ze strony BBC GoodFood . Jednocześnie to moja pierwsza propozycja do Sezonu
Pomidorowego 2009
2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku, drobno posiekane400 g
pomidorów z puszki z
ziołami(dałam zwykłe)1/2 łyżeczki sproszkowanego
chilli1 łyżeczka
cukru500 g
makaronu kokardki100 g odsączonego
tuńczyka z puszkigarść liści świeżej
bazylii, opcjonalnieRozgrzewamy
oliwę na patelni, wrzucamy
cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy
czosnek,
pomidory,
chilli i
cukier. Przyprawiamy
solą i
pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 5 minut.W międzyczasie nastawiamy garnek z osoloną
wodą gotujemy
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do sosu dodajemy
tuńczyka i podgrzewamy. Odcedzamy
makaron, wkładamy z powrotem do garnka, mieszamy z sosem i listkami
bazylii. Posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem.