ßßß Cookit - przepis na Risotto z karczochami, cytryną i szafranem

Risotto z karczochami, cytryną i szafranem

nazwa

Wykonanie

Wspaniały przepis na aromatyczne risotto w prawdziwie włoskim stylu. Kremowe risotto o niesamowitym kolorze, z karczochami, cytryną i szafranem, kryjące w sobie bogactwo smaku. W sam raz na romantyczną kolację.
Zapraszam ;-)
Składniki na 4 osoby:
300 g ryżu do risotto (arborio albo carnaroli albo vialone nano)
1 szalotka
5 karczochow
starta skórka z cytryny
szafran
1/2 l bulionu domowego
20 g masła
2 łyżki startego parmezanu
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Robimy wywar z bulion, przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
Obieramy karczochy . Szalotkę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy szalotkę smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż szalotka będzie szklista. Dodajemy karczochy. Zalewamy połową wina i smażymy przez około 3 minuty, aż cały płyn wyparuje.
Wsypujemy ryż i bardzo dokładnie mieszamy. Smażymy ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać,
wlewamy resztę wina i smażymy przez około 1 - 2 minuty aż cały płyn wyparuje. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar z bulionu, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż.
I mieszamy, gotując na wolnym ogniu do momentu gdy ryż wchłonie płyn, wtedy dolewamy kolejną porcję, potem następną, wchłonęło ? No to jeszcze jedną. W ten sposób rozklejamy ryż. I tak do dopóki ryż nie stanie się miękki gdy już jest miękki dodajemy ostatnią porcję i patrzymy czy ją wchłonie, nie powinien całej wchłonąć. Podczas dodawania płynów, powinniśmy cały czas mieszać i gotować ryż na małym ogniu. Potrwa to od 25 nawet do 30 minut. Doprawiamy do smaku solą - mało, bo parmezan też jest słony. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy startą skórkę z cytryny, szafran, masło i świeżo starty parmezan. Mieszamy i podajemy natychmiast.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/04/risotto-z-karczochami-cytryna-i.html