ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowe- jogutowe z patelni bez piekarnika

Ciasto jabłkowe- jogutowe z patelni bez piekarnika

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś przepis na następne szybkie ciasto. Uwielbiam ciasta, które są szybkie i proste w przygotowaniu.
Tym razem przepis na ciasto jabłkowe- jogurtowe z patelni bez piekarnika.
Ciasto z patelni jest dobrą alternatywą, jeśli nie chcesz włączyć piekarnika, ale chcesz przygotować ciasto na śniadanie czy podwieczorek. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt jest zaskakujący.
Ja robię takie ciasto często w lato gdy jest gorąco, gdy włączenie piekarnika we Włoszech wiąże się z samobójstwem.
Zapraszam ;-)
Składniki:
3 jajka
120 g cukru
250 g jogurtu naturalnego
60 ml oleju z nasion
375 g mąki
16 g proszku do pieczenia
2 jabłka
cukier puder do posypania
patelnia Ø 24 cm
Przygotowanie:
Obieramy jabłka i kroimy na drobno. W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut. Dodajemy jogurt. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość. Następnie dodajemy olej. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.
Na samym końcu dodajemy jabłka i mieszamy.
Patelnię o średnicy 24 cm smarujemy olejem, później wycieramy ręcznikiem papierowym.
Wylewamy masę na przygotowaną patelnię.
Gotujemy na małym ogniu na kuchence na najmniejszym gazie, pod przykrywką przez około 50 minut.
Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Obracamy ciasto gdy jest juz prawie suche na wierzchu.
Obracamy tak jak omlet i smażymy z drugiej strony 10 minut, zawsze pod przykrywką.
Posypujemy cukrem pudrem.
Wato wiedzieć!
Czas pieczenia zależy od waszego gazu. Zapytacie dlaczego ? W tamtym roku używałam gaz z butli, presja tego gazu była inna. Piekłam wtedy ciasto 30 minut i 10 minut. Tym razem zmieniłam gaz i musiałam piec dłużej.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Apple cake yogurt from in a pan
Ingredients:
3 eggs
120 g of sugar
250 g of natural yoghurt
60 ml seed oil
375 g of flour
16 g baking powder
2 apples
powdered sugar for sprinkling
pan Ø 24 cm
Direction:
Peel apples and cut finely. In a bowl, Whip the eggs with the sugar until fluffy cream. Whip 10 minutes. Add the yogurt. We continue until we regain volume. Then add the oil. Add the sifted flour and baking powder while stirring gently with a spatula from top to bottom. At the end add the apples and mix with a spatula. Frying pan with a diameter of 24 cm smear with oil, then wipe with a paper towel. Pour the mass of the prepared pan. Cook over low heat on the stove, under the cover for about 50 minutes. Check with a toothpick or cake is baked. Turn the dough when it is already almost dry on top. We turn like an omelet and fry the other side for 10 minutes, always undercover. Sprinkle with powdered sugar.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/03/ciasto-jabkowe-jogutowe-z-patelni-bez.html