ßßß
Składniki:3 jajka120 g cukru250 g jogurtu naturalnego60 ml oleju z nasion375 g mąki16 g proszku do pieczenia2 jabłkacukier puder do posypaniapatelnia Ø 24 cmPrzygotowanie:Obieramy jabłka i kroimy na drobno. W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut. Dodajemy jogurt. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość. Następnie dodajemy olej. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.Na samym końcu dodajemy jabłka i mieszamy.Patelnię o średnicy 24 cm smarujemy olejem, później wycieramy ręcznikiem papierowym.
Wylewamy masę na przygotowaną patelnię.
Gotujemy na małym ogniu na kuchence na najmniejszym gazie, pod przykrywką przez około 50 minut.
Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Obracamy ciasto gdy jest juz prawie suche na wierzchu.
Obracamy tak jak omlet i smażymy z drugiej strony 10 minut, zawsze pod przykrywką.
Posypujemy cukrem pudrem.Wato wiedzieć!Czas pieczenia zależy od waszego gazu. Zapytacie dlaczego ? W tamtym roku używałam gaz z butli, presja tego gazu była inna. Piekłam wtedy ciasto 30 minut i 10 minut. Tym razem zmieniłam gaz i musiałam piec dłużej.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionApple cake yogurt from in a panIngredients:3 eggs120 g of sugar250 g of natural yoghurt60 ml seed oil375 g of flour16 g baking powder2 applespowdered sugar for sprinklingpan Ø 24 cmDirection:Peel apples and cut finely. In a bowl, Whip the eggs with the sugar until fluffy cream. Whip 10 minutes. Add the yogurt. We continue until we regain volume. Then add the oil. Add the sifted flour and baking powder while stirring gently with a spatula from top to bottom. At the end add the apples and mix with a spatula. Frying pan with a diameter of 24 cm smear with oil, then wipe with a paper towel. Pour the mass of the prepared pan. Cook over low heat on the stove, under the cover for about 50 minutes. Check with a toothpick or cake is baked. Turn the dough when it is already almost dry on top. We turn like an omelet and fry the other side for 10 minutes, always undercover. Sprinkle with powdered sugar.