Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś przepis na następne szybkie ciasto. Uwielbiam ciasta, które są szybkie i proste w przygotowaniu.Tym razem przepis na ciasto
jabłkowe-
jogurtowe z patelni bez piekarnika.Ciasto z patelni jest dobrą alternatywą, jeśli nie chcesz włączyć piekarnika, ale chcesz przygotować ciasto na śniadanie czy podwieczorek. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt jest zaskakujący.Ja robię takie ciasto często w lato gdy jest gorąco, gdy włączenie piekarnika we Włoszech wiąże się z samobójstwem.Zapraszam ;-)
Składniki:3
jajka120 g
cukru250 g
jogurtu naturalnego60 ml
oleju z nasion375 g
mąki16 g
proszku do pieczenia2
jabłkacukier puder do posypaniapatelnia Ø 24 cmPrzygotowanie:Obieramy
jabłka i kroimy na drobno. W misce na parze ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut. Dodajemy
jogurt. Kontynuujemy, aż odzyskamy naszą objętość. Następnie dodajemy
olej. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu.Na samym końcu dodajemy
jabłka i mieszamy.Patelnię o średnicy 24 cm smarujemy
olejem, później wycieramy ręcznikiem papierowym.
Wylewamy masę na przygotowaną patelnię.
Gotujemy na małym ogniu na kuchence na najmniejszym gazie, pod przykrywką przez około 50 minut.
Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Obracamy ciasto gdy jest juz prawie suche na wierzchu.
Obracamy tak jak omlet i smażymy z drugiej strony 10 minut, zawsze pod przykrywką.
Posypujemy
cukrem pudrem.Wato wiedzieć!Czas pieczenia zależy od waszego gazu. Zapytacie dlaczego ? W tamtym roku używałam gaz z butli, presja tego gazu była inna. Piekłam wtedy ciasto 30 minut i 10 minut. Tym razem zmieniłam gaz i musiałam piec dłużej.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionApple
cake yogurt from in a panIngredients:3 eggs120 g of sugar250 g of natural yoghurt60 ml seed oil375 g of
flour16 g baking powder2 applespowdered sugar for sprinklingpan Ø 24 cmDirection:Peel apples and cut finely. In a bowl, Whip the eggs with the sugar until fluffy cream. Whip 10 minutes. Add the
yogurt. We continue until we regain volume. Then add the oil. Add the sifted
flour and baking powder while stirring gently with a spatula from top to bottom. At the end add the apples and mix with a spatula. Frying pan with a diameter of 24 cm smear with oil, then
wipe with a paper towel.
Pour the
mass of the prepared pan. Cook over low heat on the stove, under the cover for about 50 minutes. Check with a toothpick or
cake is baked. Turn the dough when it is already almost dry on top. We turn like an omelet and fry the other
side for 10 minutes, always undercover. Sprinkle with powdered sugar.