ßßß
Składniki:3 jajka120 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego250 g jogurtu naturalnego60 ml oleju375 g mąki16 g proszku do pieczenia2 jabłkacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie umyć jabłka, obrać i pokroić w drobną kostkę.2. Do ubitych jajek dodać jogurt naturalny i kontynuować miksowanie. Następnie dodać olej.3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników.4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką.5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym.
6. Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i przykryć pokrywką.
7. "Piec" na najniższym ogniu do momentu suchego patyczka, z wierzchu ciasto też powinno być prawie suche. U mnie trwało to 1,5 h (W oryginalnym przepisie autorka podaje czas pieczenia ok. 50 min. zwracając uwagę, że czas może być różny w zależności od kuchenki. Ja mam kuchenkę elektryczną i kurek ustawiłam między 2 a 3).Po sprawdzeniu, że ciasto już nie przywiera do patyczka, trzeba je przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 min. pod przykryciem. Jak przewrócić ciasto na drugą stronę? Ja przykryłam patelnię deską do krojenia, przełożyłam patelnię "do góry nogami", a następnie ciasto z deski przeniosłam za pomocą łopatek drewnianych.8. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: kalejdoskoprenaty.blogspot.com