ßßß
Składniki dla 4 osób:1kg królika2 jabłka2 ząbki czosnkubulionrozmaryn250 ml białego wytrawnego wina6 łyżek oliwysól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Królika dzielimy na porcje, myjemy i osuszamy. Mocno rozgrzewamy większy rondel, podgrzewamy oliwę, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Następnie wkładamy kawałki królika.
Obsmażmy królika na większym ogniu z każdej strony.
Kiedy królik będzie podsmażony, dolewamy wino i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone na ósemki jabłka.
Gotujemy pod przykryciem królika, dolewając od czasu do czasu bulion, będzie to trwało ok. 30 minut. Królik jest gotowy, jeśli mięso będzie odchodziło od kości, jeśli jest jeszcze twardy, należy gotować go do miękkości.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)