ßßß Cookit - przepis na Królik z jabłkiem po toskańsku

Królik z jabłkiem po toskańsku

nazwa

Wykonanie

Królik z jabłkiem po toskańsku to jedna z najczęstszych wersji pojawiających się na moim stole. Nie wymaga wiele pracy, ale czasu gotowania. Zrobiony w ten sposób jest delikatny i zdrowy. Przepis przywiozłam z ostatniej mojej podróży z Toskanii.
Składniki dla 4 osób:
1kg królika
2 jabłka
2 ząbki czosnku
bulion
rozmaryn
250 ml białego wytrawnego wina
6 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Królika dzielimy na porcje, myjemy i osuszamy. Mocno rozgrzewamy większy rondel, podgrzewamy oliwę, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Następnie wkładamy kawałki królika.
Obsmażmy królika na większym ogniu z każdej strony.
Kiedy królik będzie podsmażony, dolewamy wino i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone na ósemki jabłka.
Gotujemy pod przykryciem królika, dolewając od czasu do czasu bulion, będzie to trwało ok. 30 minut. Królik jest gotowy, jeśli mięso będzie odchodziło od kości, jeśli jest jeszcze twardy, należy gotować go do miękkości.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/01/krolik-z-jabkiem-po-toskansku.html