ßßß
Składniki - porcja na 2 l likieru:50 gr świeżych liści bazylii1 l spirytusu 90%1 l wody1 kg cukru (oryginalnie kg, w tym momencie ja daje 700 gr)Przygotowanie:Opłukujemy i osuszamy liście bazylii . Liście wkładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Po upływie doby wsypujemy cukier do wody i zagotowujemy syrop. Ostudzamy. Dodajemy ostudzony syrop do spirytusu. Mieszamy, a następnie przecedzamy i filtrujemy przez gazę. Pijemy mocno schłodzony najwcześniej po miesiącu. Ja 1 liter odstawiam na 2 lata. Jest to oczywiście kwestia gustu. Jest ju ż pijalny po miesiącu.Warto wiedzieć!Na likier totalnie nie nadają się sadzonki bazylii z supermarku. Najlepiej z ogródka, która dużo przebywała na słońcu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionBasil liquorIngredients - serving at 2 liters of liquor:50 gr fresh basil leaves1 liter of alcohol 90%1 liter of water1 kg of sugarDirections:Bathing and dry basil leaves. Basil leaves put in a closed container and pour alcohol. Let stand for 24 hours in a cool place. At the end of day pour into water and sugar syrup boil. Allow to cool. Add the syrup to the alcohol. Mix, Strain and filtering. Pour into glass bottles, jars or storage containers. Store at room temperature in pantry. Let stand for a month.