ßßß Cookit - przepis na Bouyiourdì

Bouyiourdì

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Bardzo prosta potrawa rodem ze słonecznej Grecji. Bouyiourdì jest to feta zapiekana w piekarniku z pomidorami i zieloną papryką. Nie będę rozpisywać się o dobroci tego sera i ile przepisów z jego udziałem można zrobić. Wystarczy jak zrobicie ten i sami się zorientujecie jaka może być pyszna feta.
Przepis parę lat temu oczywiście przywiozłam z naszej podróży po wyspch dodekaneskich, z której, poza wieloma wrażeniami, przywieźliśmy również miłość do kuchni greckiej. Nie wiem, dlaczego tak się nazwa. Nie znalazłam informacji. Według niektórych oznacza to "porządek". Jeśli ktoś z Was zna znaczenie, byłabym wdzięczna, gdy mi napiszę.
Składniki na 2 osoby:
400 gr sera feta
3 pomidory
2 zielone papryki
bazylia
oregano
oliwa z oliwek
sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Danie możecie przygotować w dużym żaroodpornym naczyniu, albo w małych naczyniach na jedna osobę. Myjemy i kroimy warzywa na plasterki. Kroimy fetę w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy nitkę oliwy, kładziemy plasterki pomidorów, solimy i pieprzymy.
Następnie kładziemy na nie plasterki zielonej papryki. Posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy. Na samym końcu kładziemy ser feta.
Wkładamy do piekarnika dopóki ser się nie rozpuści, pieczemy w około 180 st. C.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Bouyiourdì
Ingredients for 2 people:
400 gr feta cheese
3 tomatoes
2 green peppers
basil
oregano
olive oil
salt and pepper to taste
Preparation :
A dish can be prepared in a large ovenproof dish, or in small vessels on one person. Wash and cut vegetables into slices. Cut the feta into slices. At the bottom of the pan pour oil thread, put sliced ​​tomatoes, season with salt and pepper him.
Then we put on them sliced ​​green peppers. Sprinkle with herbs and pour a little oil. In the end we put the feta cheese.
Put in the oven until the cheese is not melted, bake at about 180 degrees C.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/05/bouyiourdi.html