Przepyszne zielone curry z kurczaka po tajsku - pełne aromatu danie z kurczakiem w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :)SKŁADNIKI1/2 kg piersi kurczaka1 cebula2 dymki2 ząbki czosnku2-3 łyżki zielonej pasty curry100ml bulionu drobiowego400ml mleka kokosowego2 łyżki jasnego sosu sojowegopół limonkiolej do smażenia2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmatiPRZYGOTOWANIERyż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę kroimy w piórka, dymkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki.W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek i dymkę. Podsmażamy ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki.Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy składniki.Podajemy z ryżem - najlepiej jaśminowym, ale może być też basmati. Przepyszne tajskie curry gotowe :) Smacznego !