ßßß Cookit - przepis na Tajskie zielone curry z kurczaka

Tajskie zielone curry z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Przepyszne zielone curry z kurczaka po tajsku - pełne aromatu danie z kurczakiem w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :)
SKŁADNIKI
1/2 kg piersi kurczaka
1 cebula
2 dymki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki zielonej pasty curry
100ml bulionu drobiowego
400ml mleka kokosowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pół limonki
olej do smażenia
2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmati
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, dymkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek i dymkę. Podsmażamy ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki.
Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy składniki.
Podajemy z ryżem - najlepiej jaśminowym, ale może być też basmati. Przepyszne tajskie curry gotowe :) Smacznego !
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/tajskie-zielone-curry-z-kurczaka.html