ßßß Cookit - przepis na Limonkowy kurczak z kolendrą i ryżem

Limonkowy kurczak z kolendrą i ryżem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze danie jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia idealnie nada się resztka wcześniej ugotowanego ryżu. Połączenie smaku limonki i kolendry tworzy niezwykle aromatyczny i odświeżający duet. Smacznego:)
Przepis Laury Vitale dla 2 osób:
ok. 150 g ugotowanego ryżu,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
podwójna pierś kurczaka (można zastąpić udkami bez skóry i kości),
½ szklanki bulionu drobiowego (może być trochę więcej),
skórka z limonki plus sok do smaku,
½ szklanki posiekanej kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, chili, granulowany czosnek
Cebulę i czosnek drobno posiekać, mięso pokroić na kawałki i przyprawić. Kurczaka usmażyć, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć cebulę z czosnkiem (ok. 5 minut), zalać bulionem, zredukować do połowy. Dodać mięso i ryż, skórkę z limonki, sok i kolendrę, wymieszać.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/limonkowy-kurczak-z-kolendra-i-ryzem.html