Wykonanie
Dzisiejsze danie jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a do jego przyrządzenia idealnie nada się resztka wcześniej ugotowanego
ryżu. Połączenie smaku
limonki i
kolendry tworzy niezwykle aromatyczny i odświeżający duet. Smacznego:)Przepis Laury Vitale dla 2 osób:ok. 150 g ugotowanego
ryżu,duża
cebula,3 ząbki
czosnku,podwójna
pierś kurczaka (można zastąpić udkami bez skóry i kości),½ szklanki
bulionu drobiowego (może być trochę więcej),skórka z
limonki plus sok do smaku,½ szklanki posiekanej
kolendry,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, kumin,
chili, granulowany
czosnekCebulę i
czosnek drobno posiekać,
mięso pokroić na kawałki i przyprawić.
Kurczaka usmażyć, odłożyć. Na patelni po
mięsie przesmażyć
cebulę z
czosnkiem (ok. 5 minut), zalać
bulionem, zredukować do połowy. Dodać
mięso i
ryż, skórkę z
limonki, sok i
kolendrę, wymieszać.