Wykonanie
Ostatnio furorę zrobiła wegańska
beza czy też
musy czekoladowe na bazie
wody z puszki po
ciecierzycy. Będąc weganinem nie trzeba się ograniczać i można zrobić niemalże wszystko. Ja postanowiłam przygotować na śniadanie owsianą piankę, coś a’la ptasie mleczko właśnie z pomocą
wody po
ciecierzycy . W piance
ukryłam smak
nektarynki,
malin oraz
truskawek, którymi też przybrałam całość. W środku można natrafić na kawałki
nerkowców oraz zdrowe
jagody goji . Pianka ma idealną strukturę, jest lekka i puszysta. Po takim śniadaniu można dostać skrzydeł!


owocowa owsiana pianka (
nektarynka,
maliny,
truskawki) z
nerkowcami i
jagodami gojioat fruit mousse (nectarine, raspberries, strawberries) with cashews and goji berriesSkładniki:5-6 łyżek
płatków owsianychłyżeczka
cukru kokosowego
1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu:
migdałowe)
nektarynkagarstka
malindwie spore, świeże
truskawkigarstka
nerkowców oraz łyżka
jagód goji1/3 szklanki
mleka roślinnego (
migdałowe) + 1/2 łyżeczki agaru
woda po
ciecierzycy w puszcełyżka
soku z cytrynyPłatki owsiane zmiksować wraz z
cukrem,
owocami i
mlekiem. Następnie wmieszać
nerkowce i
jagody goji. Agar zagotować z
mlekiem, chwilę gotować. Odstawić na chwilę i zabrać się za ubijanie piany z
wody po
ciecierzycy. Dodać do niej
sok z cytryny i ubijać, aż piana będzie sztywna. Delikatnie wmieszać (dowolną ilość, jak widać ja dałam dużo – na dwa naczynia). Na koniec mieszając wlewać ugotowany agar. Przełożyć do dowolnego naczynia, opcjonalnie ozdobić
owocami i wstawić na noc do lodówki. Smacznego!Lubicie
kurki ? Ja tak i to bardzo. Zawsze niecierpliwie czekam na sezonWczoraj przyrządziłam je w najprostszy ulubiony sposób, smażąc z
czosnkiem i
cebulką. Do tego podałam czerwony
ryż z ziarnami i
cukinią. Obiad gotowy! Proste i szybkie, a smak niezastąpiony
kurki podsmażane z
cebulą i
czosnkiem podane z
cukiniowym czerwonym
ryżem z
słonecznikiem i
pestkami dynichanterelles fried with onion and garlic, served with zucchini red rice with sunflower and pumpkin seedsSkładniki:

ok.200-300g
kurek (dokładnie oczyścić)mała
cebulaząbek
czosnkupieprz,
sól morskaok.50-60g czerwonego
ryżuświeża zielona
pietruszka1/2 średniej
cukiniiprzyprawy: wędzona
papryka,
pieprz,
kolendra,
majeranekCebulę podsmażyć z
czosnkiem na
oleju. Następnie dodać posiekane (uprzednio umyte)
kurki. Smażyć do odparowania
wody, ja lubię jak jeszcze się trochę podsmażą na koniec. Doprawić.
Ryż ugotować na wodzie z dodatkiem przypraw i świeżej zielonej
pietruszki. Na koniec wymieszać w otartą na plastry
cukinią (surowa) oraz łyżką
ziaren słonecznika i pestek dyni. Podawać razem z
kurkami. Smacznego!Pogoda dopisuje, chociaż jest trochę zbyt parno, ale
słonecznie. Nie wiem czy jestem fanką takiej aury. Tym bardziej kiedy gardło dalej boli, a ja czuję się jakbym lada chwila miała być chora. Może przejdzie szybciej niż myślę, mam nadzieję.Miłego dnia!Istnieją marzenia, które nawiedzają nas tuż po przebudzeniu. To one sprawiają, że warto żyć. Nicholas Sparks
