Wykonanie
Wczoraj pianka z
wody po
ciecierzycy, a dziś dwa pomysły na wykorzystanie
ciecierzycy . Na początek, słodko i można powiedzieć –
śniadaniowo. Przygotowałam gęsty krem na bazie
ciecierzycy i
owoców – pierwszych sezonowych
brzoskwiń (moje ulubione letnie
owoce! <3) oraz słodkiego, dojrzałego
banana .
Słodyczy dodają również lepkie
daktyle, a jeszcze lepszego aromatu ziarenka z
laski wanilii . Można poczuć też nutkę
migdałową za sprawą
mleka z
migdałów, poza tym krem ten podałam z
masłem migdałowym . Bardzo smaczna, zdrowa i szybka odmiana od tradycyjnych śniadań typu owsianka, placki czy kanapki 😉 Wyciągnięty prosto z lodówki, idealny na takie upały.
brzoskwiniowo-
bananowy krem z
ciecierzycy z
wanilią i
mlekiem migdałowym podany z
masłem migdałowym oraz suszoną białą
morwąpeach-
banana chickpea cream with vanilla and almond milk served with almond butter and dried white mulberriesSkładniki:150g
ciecierzycy (ugotowana/z puszki)

1/3 szklanki
mleka migdałowego (lub inne roślinne)ziarenka z 1/2
laski wanilii4
daktyleświeża, sezonowa
brzoskwiniadojrzały
bananłyżka
soku z cytrynyłyżka
siemienia lnianegoCiecierzycę zmiksować z
mlekiem,
sokiem z cytryny,
wanilią,
daktylami,
bananem i
brzoskwinią. Na koniec wymieszać z siemieniem. Wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Kolejny pomysł na
ciecierzycę już wytrawny, obiadowy. Ulepiłam malutkie kotleciki z jej udziałem oraz wędzonego
tofu . Dodałam
jarmuż oraz
pietruszkę, doprawiłam ulubiony
przyprawami, obtoczyłam w sezamowej panierce i upiekłam. Zdrowe i pyszne! Przy okazji, można dodać pokrojone, przyprawione warzywa i zapiec razem z kotlecikami. Obiad gotowy!

kotleciki z
ciecierzycy i wędzonego
tofu z
jarmużem oraz
pietruszką w sezamowej panierce podane z pieczonymi
ziemniakami,
marchewką oraz
pietruszką (również obtoczone w panierce sezamowej)chickpea and smoked
tofu burgers with kale and parsley with
sesame „butter” served with baked early potatoes, carrots and parsleys (also with
sesame „butter”)Składniki:

kotleciki :100g
ciecierzycy110g wędzonego
tofugarść świeżego
jarmużugarstka świeżej, zielonej
pietruszkiłyżka
płatków drożdżowychprzyprawy:
kminek, wędzona
papryka,
pieprz,
majeranek, mielona
kolendra,
czosnek niedźwiedzipanierka :łyżka
mąki sezamowej + łyżka
sezamuWszystkie składniki na kotleciki dokładnie zmiksować. Następnie formować dowolnej wielkości kotlety i obtoczyć w panierce. Ułożyć na papierze od pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min., po 15-20 min. obrócić. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!warzywa :2-3
młode ziemniaki, 2
młode marchewki i 2
pietruszki – doprawić podobnie jak kotlety, dodać łyżeczkę
oleju i resztę panierki – wymieszać i piec razem z kotlecikamiNajgorsze chyba jest czekanie. Człowiek ma wtedy przeróżne myśli. Tym bardziej kiedy ma wydarzyć się coś bardzo ważnego, na czym niesamowicie zależy. Jednak, warto być cierpliwym. Wszystko w swoim czasie. Pozytywnie, będzie dobrzeMiłego weekendu!
