ßßß

„nocna” bananowo-truskawkowa owsianka z migdałami i bananowo-jagodowa z nerkowcami, obie z daktylami oraz waniliową białą czekoladą‚overnight’ banana-strawberry oatmeal with almonds and banana-blueberry with cashews, both with dates and vanilla white chocolateSkładniki:1/2 dojrzałego banana
kilka świeżych truskawek3 łyżki płatków owsianychgarstka migdałów, posiekać na połówki1,5-2 świeżego daktyla (wypestkowane i posiekane)kostka posiekanej waniliowej białej czekolady (wegańska!)Banana zmiksować z truskawkami, dodać resztę składników i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki1/2 dojrzałego banana2-3 łyżki świeżych jagód3 łyżki płatków owsianychgarstka nerkowców, posiekać na połówki1,5-2 świeżego daktyla (wypestkowane i posiekane)kostka posiekanej waniliowej białej czekolady (wegańska!)Banana zmiksować z jagodami, dodać resztę składników i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.Podawać razem w miseczce lub przełożone warstwami w szklance. Namoczyłam też nerkowce i migdały nocą, z którymi podałam owsiankę. Smacznego!Mam też dziś dla Was pomysł na naleśnikowe nadzienie, ale nie tylko – równie dobrze nada się jako pasta na kanapki czy też „dip” do surowych warzyw… Sezonowo i zielono – oczywiście, że mam na myśli bób . Pomysł na hummus z jego udziałem zaczerpnęłam z bloga Marty – Jadłonomia . Jeśli tak jak ja, bardzooo lubicie bób, to koniecznie zróbcie ten hummus, a potem wysmarujcie nim naleśniki 😉
hummus z bobubroad bean hummusSkładniki (źródło, zrobiłam z połowy)
gryczane naleśniki z hummusem z bobu, lekko podsmażane, podane z koperkiem, skórką z cytryny, płatkami chillibuckwheat crepes with broad bean hummus served with dill, lemon peel and chilli flakes
naleśniki : 60-65g mąki gryczanej + 50ml mleka roślinnego + 70ml wody, sól – wymieszać i smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelniPogoda nie dopisuje, a miałam na dziś plany… Mam nadzieję, że jeszcze uda się je zrealizowaćTutaj oraz tu znajdziecie przepisy z wczoraj – śniadania oraz dwa pomysły na tofu 😉Miłej niedzieli!