Wykonanie
Dziś pierwszy dzień kalendarzowego lata, a co za tym idzie – najdłuższy dzień w roku! Niestety, za oknem pogoda nie wskazuje na to, że rozpoczyna się najcieplejsza
pora roku, aczkolwiek po mojej miseczce wypełnionej letnimi
owocami można się zorientować, „tak – to już ten sezon”!Owsianka bez dodatku
mleka – na musie
bananowo –
truksawkowym oraz
bananowo –
jagodowym – tak! już są pierwsze
jagodyW środku też duże kawałki słodkich, lepkich, świeżych
daktyli oraz chrupiąca waniliowa
biała czekolada . Jak to u mnie bywa, nie brakuje
orzechów –
nerkowce z
jagodą i
migdały z
truskawką 😉


„nocna”
bananowo-truskawkowa owsianka z
migdałami i
bananowo-jagodowa z
nerkowcami, obie z
daktylami oraz
waniliową białą czekoladą‚overnight’
banana-strawberry oatmeal with almonds and
banana-blueberry with cashews, both with dates and vanilla white chocolateSkładniki:1/2 dojrzałego
banana
kilka świeżych
truskawek3 łyżki
płatków owsianychgarstka
migdałów, posiekać na połówki1,5-2 świeżego
daktyla (wypestkowane i posiekane)kostka posiekanej waniliowej
białej czekolady (wegańska!)
Banana zmiksować z
truskawkami, dodać resztę składników i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki1/2 dojrzałego
banana2-3 łyżki świeżych
jagód3 łyżki
płatków owsianychgarstka
nerkowców, posiekać na połówki1,5-2 świeżego
daktyla (wypestkowane i posiekane)kostka posiekanej waniliowej
białej czekolady (wegańska!)
Banana zmiksować z
jagodami, dodać resztę składników i wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.Podawać razem w miseczce lub przełożone warstwami w szklance. Namoczyłam też
nerkowce i
migdały nocą, z którymi podałam owsiankę. Smacznego!Mam też dziś dla Was pomysł na naleśnikowe nadzienie, ale nie tylko – równie dobrze nada się jako pasta na kanapki czy też „dip” do
surowych warzyw… Sezonowo i zielono – oczywiście, że mam na myśli
bób . Pomysł na hummus z jego udziałem zaczerpnęłam z bloga Marty – Jadłonomia . Jeśli tak jak ja, bardzooo lubicie
bób, to koniecznie zróbcie ten hummus, a
potem wysmarujcie nim naleśniki 😉


hummus z
bobubroad bean hummusSkładniki (źródło, zrobiłam z połowy)

szklanka ugotowanego
bobu1/4 szklanki tahiniząbek
czosnku1/8 szklanki
soku z cytryny, czyli ok. 3-4 łyżki2 łyżki zimnej
wodysól morskado podania:
skórka z cytryny,
oliwa z oliwekBób ugotować do miękkości, następnie obrać – po ugotowaniu szybko przepłukać i umieścić w zimnej wodzie. Następnie zmiksować z resztą składników na gładką pastę, przy czym
wodę dodać na koniec. Doprawić do smaku
solą i podawać. Smacznego!Tak jak
pisałam wyżej, ja podałam z
bobowym hummusem naleśniki. W ten sposób powstał idealny obiad, wprost na naleśnikową sobotę . Jeśli chcecie uniknąć czy też zniwelować uczucie pełności i wzdęcia to podajcie (lub też gotujcie)
bób z dużą ilością
koperku 😉

gryczane naleśniki z hummusem z
bobu, lekko podsmażane, podane z
koperkiem,
skórką z cytryny,
płatkami chillibuckwheat crepes with broad bean hummus served with dill, lemon peel and
chilli flakes

naleśniki : 60-65g
mąki gryczanej + 50ml
mleka roślinnego + 70ml
wody,
sól – wymieszać i smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelniPogoda nie dopisuje, a miałam na dziś
plany… Mam nadzieję, że jeszcze uda się je zrealizowaćTutaj oraz tu znajdziecie przepisy z wczoraj – śniadania oraz dwa pomysły na
tofu 😉Miłej niedzieli!
