Wykonanie
Coraz więcej przepisów znajdujących się na Tth nie zawiera glutenu. Nie jest tak, że sami osobiście nie jemy glutenu. Na co dzień unikamy go, a jeśli go jemy to w produktach pełnowartościowych - orkiszu, życie, jęczmieniu. Sama osobiście uważam, że jeśli nie mamy nietolerancji pokarmowej nie powinniśmy bać się glutenu. Nie oznacza to, że dobre dla naszego zdrowia będzie to, co ów gluten zawiera. Nie poleciłabym nikomu znanej wszystkim, wszechobecnej, wysoce przetworzonej pszenicy. Jest ona na jednej z pierwszych pozycji na mojej liście rzeczy zakazanych, rujnujący nasze zdrowie - obok
cukru i
soli. Pewnie wielu z Was oburzy się, powie, że przecież od pokoleń jemy pszenicę i jakoś nasze społeczeństwo nie wyginęło. Przytoczę Wam cudowne zdanie dr. Davisa "Współczesna pszenica ma się do prawdziwej pszenicy w najlepszym razie ta, jak szympans do człowieka". Mówiąc prościej kilkadziesiąt lat przetwarzania jej na światową skalę sprawił, że aktualnie nie jemy tego samego produktu, którym raczyli się nasi przodkowie. Tamtej pszenicy już praktycznie nie ma, a ta powoli wyniszcza nasze społeczeństwo prowadząc ją ku zdrowotnej przepaści. Sama celiakia jest
wynikiem spożywania owej wysoce przetworzonej pszenicy. Więcej na temat pszenicy i zgubnych skutków jej spożywania znajdziecie w cudownej książce "Dieta bez pszenicy" dr. Davisa. Na tym koniec mojego wymądrzania się, lepiej zabierzmy się za jedzenie ;p
wegańskie, bezglutenowe(2 porcje)polenta:- 150 g
kaszki kukurydzianej- 500 ml
wody- 5 łyżek
płatków drożdżowych- 1/2-1 łyżeczka
syropu klonowego / z agawy-
sól,
pieprz- 2 1/2 - 3 łyżki pokrojonej drobno
natki pietruszki- 1/2 łyżeczki świeżego
tymianku- 1 łyżeczka
białego octu winnego- szczypta
gałki muszkatołowej- odrobina
oleju ryżowego do smażenia
Kaszkę mieszam z
wodą i z
płatkami drożdżowymi. Całość podgrzewać. Od momentu gdy
kaszka zacznie się gotować i gęstnieć, zmniejszam ogień i mieszając intensywnie gotuję ok. 2 min. Zdejmuję z gazu, dodaję
syrop z klonowy,
ocet winny,
gałkę muszkatołową,
sól,
pieprz,
tymianek i
natkę pietruszki. Dokładnie mieszam.Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki przekładam gorącą masę. Gdy masa ostygnie, wkładam foremkę do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroję polentę w kwadratowe kawałki i smażę na rumiano na odrobinie
oleju ryżowego.
pieczarki duszone w
białym winie:- 500-600 g białych
pieczarek- 2 duże ząbki
czosnku- 1/3 szklanki
wina- 1 łyżka
soku z cytryny- garść świeżej
szałwii- 1 płaska łyżeczka świeżego
tymianku-
sól,
pieprz-
olej ryżowy do smażenia- do podania: świeża
natka pietruszkiPieczarki kroję na ćwiartki. Wrzucam je na rozgrzany
olej,
solę i przykrywam pokrywką. Duszę na średnim ogniu ok. 5 min, aż puszczą
wodę.Gdy
pieczarki puszczą
wodę, odkrywam je, dodaję
wino,
sok z cytryny,
zioła,
sól i
pieprz. Gdy
woda odparuje, dodaję poszatkowane drobno ząbki
czosnku i całość przysmażam na rumiano.Gotowe
pieczarki układam na usmażonej polencie. Całość obficie posypuję świeżą
natką pietruszki.Smacznego!