Wykonanie
"Mamo, kup mi nutelle!". Która mama tego nie słyszała... I co zrobić? Odmówić dziecku przyjemności, smaku dzieciństwa? No nie... można przecież podać mu cieciorelle ! Zdrowy wegański
krem czekoladowy wykonany z...
cieciorki . Pasta idealna do kanapek i do wyjadania wprost ze słoika. Pyszna przekąska, a w dodatku bomba wartości odżywczych, których Wasze dziecko potrzebuje do prawidłowego rozwoju.Wielu z Was, odwiedzających tego bloga, jest rodzicami. Rodzicami zatroskanymi o zdrowie Waszych dzieci i starających się już od małego wpoić im zasady zdrowego odżywiania. Każdy zapewne z Was wie (i niewątpliwie już tego doświadczył), że największy problem ze zdrowym żywieniem zaczyna się wraz z pójściem naszych pociech do przedszkola/szkoły, gdzie zewsząd atakowane są smakowitymi i niezdrowymi przekąskami, które widzą w sklepiku szkolnych czy w drugim śniadaniu kolegów. Dzieci, jak to dzieci, nie chcą czuć się gorsze i odstawanie od grupy jest dla nich katastrofą większą niż wybuch bomby atomowej. Niewątpliwie, tu pojawia się rodzic i jego istotna, choć trudna, rola do odegrania. Nie obejdzie się bez odrobiny (a nawet większego) wysiłku, wyobraźni, elastyczności, zaangażowania dziadków i
bliskich opiekujących się od czasu do czasu pociechami. Często używane wyrażenie "nie bo nie" prowadzi donikąd i jedynie potęguje w naszym maluchu uczucie buntu i niezrozumienia. Trzeba użyć bardziej wyrafinowanych sposobów, bo przecież nasze dzieci głupie nie są.Maluchy jedzą oczami, nazwami, reklamami. Ciągną do wszystkiego, co przerażająco słodkie. Nie jest to
dziwne, gdyż pierwszy smak, jaki poznają zaraz po przyjściu na świat to właśnie smak
słodyczy (
mleko matki), dlatego to właśnie nasze pociechy są najbardziej podatne na uzależnienie od
białego cukru. Im dłużej będziemy je przed nim chronić, tym łatwiej będzie im w przyszłości przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Znam wielu rodziców, którzy konsekwentnie nie dawali swoim dzieciom produktów słodzonych
cukrem (zastępowali je np.
miodem, melasami czy
syropem klonowym), co spowodowało, że dawane w przedszkolu batoniki po prostu maluchom nie smakowały - dla ich kubków
smakowych były za słodkie.Pamiętajmy też o tym, że danie małemu dziecku kupnego batonika nie jest oznaką
troski i miłości, ale (przepraszam za wyrażenie) głupoty. Nie krzywdzisz swojego dziecka, emocjonalnie i fizycznie, to dlaczego niszczysz jego zdrowie i szansę na optymalny, zdrowy rozwój?Zastanów się.Jeśli chcesz dbać o swoje dziecko, zrób mu samemu pyszną, zdrową a słodką przekąskę. Nie musisz wcale siedzieć godzinami w kuchni!Mam dla Was przepis na idealny dla malucha słodki wegański
krem czekoladowy, który spokojnie może zastąpić mu wątpliwie zdrowe gotowe kremy czekoladopodobne. Krem ten jest niesamowicie prosty w wykonaniu i każda zapracowana mama powinna sobie z nim poradzić. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera i wcisnąć przycisk "on". Gotową pastę
czekoladową można podać na
pieczywie, najlepiej własnej roboty (np.
chlebku jaglanym) lub przełóżyć nim szkolną kanapkę. Gwarantuję, że maluch się ucieszy. Nie tylko, że je coś pysznego i słodkiego, ale że mama wyczarowała dla niego wyjątkowy
krem czekoladowy, lepszy od tej zwykłego znanej nam
marki, oferowanego innym dzieciom przez rodziców. Co istotne, pamiętajmy - tego sklepowego nie można nazywać kremem
orzechowo-
czekoladowym. To tak na prawdę krem
olejowo-
cukrowy, w którym 50 % to
cukier, a 30 % to
olej. Taka przekąska nie ma nic w sobie ze zdrowia.A tu mamy i
słodycz i zdrowie! Dodatkowo jest to cudowny sposób na przemycenie
cieciorki do diety dziecka.
wegański( 2 małe słoiczki)- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej
cieciorki lub 1 puszka (należy bardzo dobrze wypłukać
cieciorkę z
wody znajdującej się w puszce)- 1 czubata łyżka Waszego ulubionego
masła orzechowego (ja używałam z
nerkowców)- 3-4 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy / dla nie wegan -
miodu- 1 łyżka
ksylitolu (dla bardzo małych dzieci, radziłabym zamienić
ksylitol na dodatkową łyżkę
syropu klonowego- 4 łyżki dobrej jakości
kakao- 1 łyżeczka karobu w proszku (jeśli nie lubicie lub nie chcecie
dajcie więcej
kakao)- 1 łyżka
oleju kokosowego- szczypta
soli himalajskiejWszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.Smacznego!