ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana na zielono

Kasza jaglana na zielono

nazwa

Wykonanie

Oj dzisiaj zielono mi... Zielono za oknem, zielono na talerzu, zielono w głowie... A to zielone na talerzu to właściwie co? To kasza jaglana ugotowana w musie z zielonych warzyw. No przecież nie musi być zawsze żółciutka. A jak smakuje! Już na samą myśl o tym daniu ślinka mi cieknie.
wegańska, bezglutenowa
(2 porcje)
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 400 g bobu
- 200 g zielonego groszku
- 1 "doniczka" świeżej bazylii
- mała garść świeżej mięty
- kilka zielonych oliwek (ok. 8) pokrojonych w kostkę
- sól, pieprz do smaku
Umyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.
W tym samym czasie w drugim garnku w osolonej wodzie gotuję zielony groszek, ok. 3 min do miękkości. Wyławiam go łyżką cedzakową i wkładam do miseczki z zimną wodą (aby groszek nie stracił koloru).
Do blendera wrzucam 1/3 bobu, 1/2 zielonego groszku i bazylię (zostawiam kilka listków do dekoracji). Całość blenduję. Solę i pieprzę do smaku.
Suchą kaszę jaglaną, przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki, przepłukuje wrzątkiem, najlepiej dwukrotnie. Wodę odlewam.
Przekładam kaszę do rondelka, wlewam do niej przygotowany wcześniej zielony mus i całość zagotowuję. Zmniejszam ogień, przykrywam kaszę pokrywką i całość gotuję na wolnym ogniu ok 20-25 min. Jeśli potrzeba, dolewam odrobinę wody.
Ugotowaną kaszę jaglaną przekładam do miski, dodaję pozostały bób i groszek, poszatkowaną miętę, oliwki. Całość mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Gotową kaszę przekładam do talerzy i ozdabiam listkami świeżej bazylii. Można ją podawać na zimno, jako idealną sałatka na upały.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/07/kasza-jaglana-na-zielono.html