ßßß
wegańska, bezglutenowa(2 porcje)- 150 g suchej kaszy jaglanej- 400 g bobu- 200 g zielonego groszku- 1 "doniczka" świeżej bazylii- mała garść świeżej mięty- kilka zielonych oliwek (ok. 8) pokrojonych w kostkę- sól, pieprz do smakuUmyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.W tym samym czasie w drugim garnku w osolonej wodzie gotuję zielony groszek, ok. 3 min do miękkości. Wyławiam go łyżką cedzakową i wkładam do miseczki z zimną wodą (aby groszek nie stracił koloru).Do blendera wrzucam 1/3 bobu, 1/2 zielonego groszku i bazylię (zostawiam kilka listków do dekoracji). Całość blenduję. Solę i pieprzę do smaku.Suchą kaszę jaglaną, przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki, przepłukuje wrzątkiem, najlepiej dwukrotnie. Wodę odlewam.Przekładam kaszę do rondelka, wlewam do niej przygotowany wcześniej zielony mus i całość zagotowuję. Zmniejszam ogień, przykrywam kaszę pokrywką i całość gotuję na wolnym ogniu ok 20-25 min. Jeśli potrzeba, dolewam odrobinę wody.Ugotowaną kaszę jaglaną przekładam do miski, dodaję pozostały bób i groszek, poszatkowaną miętę, oliwki. Całość mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Gotową kaszę przekładam do talerzy i ozdabiam listkami świeżej bazylii. Można ją podawać na zimno, jako idealną sałatka na upały.Smacznego!