Wykonanie
Oj dzisiaj zielono mi... Zielono za oknem, zielono na talerzu, zielono w głowie... A to zielone na talerzu to właściwie co? To
kasza jaglana ugotowana w musie z zielonych warzyw. No przecież nie musi być zawsze żółciutka. A jak smakuje! Już na samą myśl o tym daniu ślinka mi cieknie.

wegańska, bezglutenowa(2 porcje)- 150 g suchej
kaszy jaglanej- 400 g
bobu- 200 g
zielonego groszku- 1 "doniczka" świeżej
bazylii- mała garść świeżej
mięty- kilka zielonych
oliwek (ok. 8) pokrojonych w kostkę-
sól,
pieprz do smakuUmyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej
wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany
bób odcedzam na sitku, przelewam zimną
wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.W tym samym czasie w drugim garnku w osolonej wodzie gotuję
zielony groszek, ok. 3 min do miękkości. Wyławiam go łyżką cedzakową i wkładam do miseczki z zimną
wodą (aby
groszek nie stracił koloru).Do blendera wrzucam 1/3
bobu, 1/2
zielonego groszku i
bazylię (zostawiam kilka listków do dekoracji). Całość blenduję.
Solę i
pieprzę do smaku.Suchą
kaszę jaglaną, przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki, przepłukuje wrzątkiem, najlepiej dwukrotnie.
Wodę odlewam.Przekładam
kaszę do rondelka, wlewam do niej przygotowany wcześniej zielony mus i całość zagotowuję. Zmniejszam ogień, przykrywam
kaszę pokrywką i całość gotuję na wolnym ogniu ok 20-25 min. Jeśli potrzeba, dolewam odrobinę
wody.Ugotowaną
kaszę jaglaną przekładam do miski, dodaję pozostały
bób i
groszek, poszatkowaną
miętę,
oliwki. Całość mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Gotową
kaszę przekładam do talerzy i ozdabiam listkami świeżej
bazylii. Można ją podawać na zimno, jako idealną
sałatka na upały.Smacznego!