ßßß
wegańskie(2 porcje)- ok. 300-400 g młodego bobu*- 4-5 łyżek oliwy z oliwek- 1 i 1/2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie-weganie mogą użyć Parmezanu)- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii- 1 duży ząbek czosnku- 2 garście świeżej bazylii- 1-2 łyżki soku z cytryny- szczypta pieprzu cayenne lub chili- sól, pieprz- 200 g razowego makaronu spaghetti (najlepiej z mąki durum)- dodatkowo: kilka listków świeżej bazylii, 1 łyżka orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni, świeżo zmielony pieprzBób wrzucam do zimnej wody, włączam gaz. Zagotowuję wodę z bobem. Całość gotuję ok. 10-15 min pod przykryciem. Po ugotowaniu bób zalewam zimną wodą i obieram. 2 obrane łyżki bobu odstawiam do dekoracji.Wszystkie składniki miksuję wraz z ugotowanym bobem na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.W osolonej wodzie gotuję makaron (czas gotowanie jest zależny od makaronu, który kupiliśmy, mój makaron razowy gotuję 10 min). Makaron ma być al dente.Ugotowany makaron odcedzam (niedokładnie, gdyż pesto wypije całą wodę z makaronu). Wrzucam do niego pesto z bobu. Dokładnie mieszam. Podaję w talerzach do makaronu, ozdobione listkami świeżej bazylii, odłożonym bobem i orzeszkami pinii. Całość oprószam świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego!*Jak kupić do dania bób idealny?Już jesteśmy na lokalnym rynku i chcemy kupić bób - oczywiście szukamy tego najlepszego. Tylko jak wybrać bób idealny? Kupując bób powinniśmy dokładnie obejrzeć ziarenka. Wybierajmy tylko te twarde, jędrne, jasnozielone, gładkie, pozbawione brązowych plam i przebarwień. Najlepiej by nie były zapakowane w plastikowy woreczek, ale w nim długo nie leżały. Kupiony już bób trzymajmy w lodówce, najlepiej w papierowej torebce, dzięki temu zachowa świeżość. Zużyjcie go jak najszybciej, maksymalnie wciągu 2 dni.Lubisz makaron? Koniecznie zobacz także : Spaghetti z awokadoSpaghetti orkiszowe z buraczanym pesto