ßßß Cookit - przepis na Młoda marchewka z sezamowym sosem z nerkowców

Młoda marchewka z sezamowym sosem z nerkowców

nazwa

Wykonanie

Na moim blogu wielokrotnie mówię, że ideał kryje się w prostocie. Czym jest zwykła, upieczona marchewka polana sosem sezamowym? Dla mnie to magia stworzenia z kilku składników dania doskonałego. Dania, które niejednokrotnie pojawia się na moim wiosennym stole i mogłabym je jeść bez opamiętania. Szczególnie, kiedy na dworze panują upały i nie mam ochoty na jedzenie rzeczy ciężkich. Może i Wy go spróbujecie?
wegańskie, bezglutenowe
- 2 pęczki młodej marchewki
- oliwa
- woda
- sól, pieprz
Marchewki pozbawiam naci, pozostawiając jej ok. 1 cm. Marchewki przecinam na pół, starając się aby wszystkie miały podobne wymiary (aby równomiernie się upiekły).
Naczynie ceramiczne wysmarowuję oliwą. Układam w nim marchewki, warstwami - każdą oprószam pieprzem, solą i skrapiam oliwą. Całość polewam 1/2 szklanką wody, przykrywam folią aluminiową wkładam do piekarnika nastawionego na 180 st C na ok. 1 h. Następnie zdejmuję folię aluminiową i dopiekam marchew jeszcze 20 min. Marchewka ma być miękka, ale jędrna. (czas pieczenia zależy od wielkości marchewki).
Sezamowy sos z nerkowców:
- 1/2 szklanki namoczonych przez noc nerkowców
- 2 łyżki jogurtu sojowego
- 1 łyżka pasty Tahini (Primavika)
- sok z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku
- ok. 7-8 łyżek mleka roślinnego (jeśli nasz sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej)
- sól, pieprz
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/moda-marchewka-z-sezamowym-sosem-z.html