ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa tarta z awokado, zielonymi szparagami i rzodkiewką (bez pieczenia)

Bezglutenowa tarta z awokado, zielonymi szparagami i rzodkiewką (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

W upalne dni nie mam ochoty na nic ciepłego. Zresztą, w takim czasie mój ośrodek głodu dostaje porażenia słonecznego. Jedzenie jest ostatnią, o której myślę. Dodatkowo, na samą myśl spędzania czasu w kuchni przy palniku bądź włączonym piekarniku, od razu psuje mi się humor. A przecież gotowanie i jedzenie ma przede wszystkim sprawiać przyjemność. W taki chwile staram się przygotowywać proste sałatki lub dania, w których główną rolę grają surowe warzywa. Jednym z nich jest poniższa tarta. Niezwykle prosta w wykonaniu, pełnowartościowa, a przede wszystkim pyszna, podbiła już serca wielu. Idealne danie na letnie dni.
wegańska bezglutenowa bez pieczenia
(średnica ok. 24-26 cm)
spód:
- 150 g częściowo odtłuszczonej mąki słonecznikowej
- 50 g amarantusa ekspandowanego - ja użyłam Amarello
- 5-6 suszonych pomidorów z zalewy (ok. 40 g)
- 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- garść świeżych listków bazylii
- ok. 1/2 szklanki wody
- 1/3-1/2 łyżeczki soli
Suszone pomidory odciskamy z tłuszczu i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do malaksera, dodajemy bazylię, olej kokosowy, sól i całość blenduję na gładką masę.
Dodaję mąkę słonecznikową, amarantus ekspandowany, siemię lniane i dalej blenduję.
Całość przekładam do miski i dodaję wodę. Tyle, aby masa się skleiła. Próbuję i w razie potrzeby dodaję soli.
Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia, wyklejam ciastem (ciasto mocno dociskam do formy) i wkładam do lodówki na ok. 1 h.
masa z awokado* :
- 2 dojrzałe awokado
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 2 garście świeżych listków bazylii
- szczypta pieprzu cayenne/chilli
- sól, pieprz
- dodatkowo: 3-4 zielonych szparagów, kilka rzodkiewek, kiełki rzodkiewki i lucerny
Wszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
Masę wykładam na spód. Na wierzchu układam pokrojone jak makaron, zwinięte zielone szparagi i plasterki rzodkiewki. Całość posypuję kiełkami.
*Masę z awokado przygotowuję kilka godzin wcześniej, aby smaki się przegryzły. Szczególnie, aby czosnek nie był taki świeży. Masę wykładam na spód chwilę przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/bezglutenowa-tarta-z-awokado-zielonymi.html